Gelişim Göstergesi:
- 12.1.Nesnelerin ya da kişilerin adlarını söyler.
- 12.2.Tek sözcüklü cümle kullanır.
- 12.3. Bir - on arasında sözcük söyler
- 12.1.Yetişkin bebeğin yakın çevresindeki nesne ya da varlıkların (insan/hayvan/bitki) kendilerini ya da resimlerini gösterip isimlerini sorar. Bebekten gösterilen nesnenin ismini söylemesini bekler. Örneğin babasını gösterip “Bu kim?” diye sorduğunda “baba” demesi beklenir.
- 12.2-3.Yetişkin bebeğe sık sık “Anne nerde?”“Abla ne yapıyor?” gibi sorular sorarak konuşmasını destekler.
- Uyarlama yok
- 12.2. Tek sözcükler, ünlü-ünsüz(at-ah-oh ), ünsüz-ünlü(bi-ba-ma),ünsüz-ünlü söyleyişleri (mama-baba-dadada) gibi konuşmalardır. Tek sözcük döneminin başlangıcında
- yeni sözcüklerin eklenmesi genelde yavaştır.Bu sözcükler bebeğin çevresindeki canlıların ve nesnelerin isimleridir.Bu dönemdeki bebekler daha çok değişikliğe ve harekete yönelirler.İlk sözcüklerin çoğu hareket eden, bebeğin hareket ettirebildiği nesneler ya da bebeğin kendi hareketleri ile ilgilidir.
- 12.2.Tek sözcüklü cümleler kurarak isteklerini ifade eder. Bu ilk sözcükler insanlar, hareketler veya nesneleri isimlendirmek için kullanılır. Sözcüklerin söylenişindeki tonlama bebeğin duygusal durumunu belli eder.
- 12.3. Baba, anne, dede, mama gibi sözcükleri söyler. Bu sözcüklerin çeşitlendirilmesi için yetişkin, bebeğe resimli çocuk kitapları ya da albümleri kullanarak destek olmalıdır.
Değerlendirme
- Bu dönemde bebeğin nesne ve varlıkları ifade edebilmek için kendine özgü ses-sözcük benzeri ifadeler kullanması ve bir-on arası sözcük söylemesi izlenir. Gelişim izleme formundaki ilgili aylara ait maddeler gözlenerek değerlendirilir. Değerlendirme sonuçlarına göre öğrenme süreçlerinde gerekli görülen düzenlemeler yapılır.
Bu etkinlikler ve gelişim çizelgesi milli eğitim bakanlığı eğitim programından. Tüm ayların bilişsel, ince-motor, kaba-motor, sağlık, dil, sosyal-duygusal amaç ve kazanım ve etkinlik listesi için buraya tık tık. (Çocuğunuzun gelişim farklılıkları olabilir. Yazılanlar bilgi amaçlıdır. Kesinlik içermemektedir. Lütfen çocuklarınızla ilgili önemli konularda sadece konunun uzmanlarından bilgi ve yardım alınız.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder