Köy tavuğu ile ilgili maceramızı daha önce paylaşımım.Nasıl geç piştiği ve unuttuğumuz lezzetini daha önce paylaşmıştım. Sevgili yusufla yunusu annesi derisini neden çıkardığımı sormuş. Çok severim onu. Bende köy tavuğu ile ilgili muhtelemen son postumu yayınlayayım dedim
Köy tavuğu gerçekmi değil mi nasıl anlarız sorusunun cevaplarından biri de derisi. Turuncumsu çok ince zar gibi derisi oluyor. Cidden zar gibi ve öteki taraftan elinizin suleti görünüyor. Damar yapısı bile o kadar net görünüyor ki. Anne olunca en sağlıklı şeyleri yedirme kaygısına düşüyor insan. Kendim olsam kim uğraşak bununla pişir pişir, uğraş bul ara bir sürü zahmeti var deyip uğraşmam.
Eğer tavuktan eşim de yiyecekse soyuyorum tavuğu. O derisini sevmiyor. Ama yalnız çocukların atıştıracağı tavukta deri kalıyor.Köy tavuğunun en önemli özelliği gezmesi ve beslenmesi. Geçenlerde bir tavuk spariş verecektem yakındaki bir köye. hazır yemle kümeste besleyip satıyormuş tanesini 20-25 liraya. Bakınca köyden gelen ve köyde beslenen bir tavuk. Ayrıntısını sorunca hazır tavuktan farkı oplmadığını fark ettim. Ne farkı var ki hazır yem kapalı alan.
Köy tavuğunun pişerken dediğim gibi çok zor pişiyor. Ama piştiktan sonra suyununrengi bile farklı. Suyunda salça yok. Yalnız sarımsak, soğan ve çok az taze zencefil var.Suyunun rengi sapsarı değil. Ladesleşmek için lades kemiğini ortaya koydum. Var mı benim gibi ladesi seven ve ladesim lades olsun mu diyen . O bile kültür ve kızıma öğretmeye çalışıyorum. Mutlu kalın...
ah ah keşke ben de bulup alabilsem kuzuma.. o kadar çok seviyor ki tavuğu.. kıyamayıp alıyorum ama içim hiç rahat değil.. en son mudurnunun organik tavuklarından aldım.. ama ne kadar doğrudur bilmiyorum..
YanıtlaSilDiğerlerinden daha iyi en azından, organik tavuklar
SilNereden aldınız acaba? Bende bir yer bulup sürekli almak istiyorum.
YanıtlaSilAdana da annem ve babam Kozana gidip alıyorlar. Çiftlikten yada tanıdık kişiden. Temizleyip getiriryorlar
SilSanırım bu marketlerde köy tavuğu diye sattıkları o dediginiz yemle beslenenler. Gecen aldık bir tane evet diğer tavuklardan farklı damarları falan belli derisi ince ama yine de tam köy tavuğu gibi de değil. .
YanıtlaSilBu insanların para için neler yaptıklarını yediğimiz ictigimizle nasıl oynadıklarını düşünmek midemi bulandıriyor..
Nesrinciğim en azından biraz daha iyisidir afiyet olsun : )
SilEllerine sağlık :)
YanıtlaSilhepimiz bu gayrette olsak, kapatsalar tavuk fabrikalarını, köyde yetişse tavuklar, biraz pahalı olsa ne çıkar sağlık için değer...
Semacığım bloğuna giremiyorum. Özel izin yazısı çıkıyor
SilTavuk benim de en büyük dertlerimden. Kızım çok seviyor. Bir ara organik tavuk peşine düştük ama organik diye satılan tavuklar hakkında da olumsuz bir sürü şey duyunca yine markette satılan bilinmiş markalara döndük. Çok seviyor ve çok tüketiyoruz ama aklımda hep soru işareti var bu konuda :((
YanıtlaSilÇok doğru yaseminciğim ama organik yazılı olanlarla ilgili bende duydum ama içlerinde iyi olanlar da vardır mutlaka
Silmesajim gitmemis :( tesekkur ederim bilgilendirme icin. derisin inceligine dikkat etmek gerek demek. gecen koy tavugu diye aldigim tavuk hemen pisti kandirilmisim demek.
YanıtlaSilCanım hemen pişen köy tavuğu ancak celfinse ve çook küçükse mümkün oluyor. Mesela bir defasında 750 gram gelen bir tanesi hızlı pişmişti. Çok küçükse olabiliyor.
Siltavukları kaynatınca eskinden baya yağlı bir su olurdu şimdi dupduru tatları da bir değişik :( geçenlerde zaten şişirme tavukları da gördük tavuk yememek gerek her zaman köy tavuğu da alınmaz ki hem pahalı hemde nereden bulucan kart diye satmadıkları güvenilir yer gerek :(
YanıtlaSilçok doğru canım.
Sil