15 Temmuz 2021 Perşembe

Kuş Avlamak için Meyvesi Kullanılan Ağaç Dıbık Ağacı

 

Dıbık ağacı Hatay yöresinde bulunan endemik bir ağaç. Şu günlerde oldukça zor bulunan ve nesli nerde ise tükenen bir ağaç. Bu ağacın daha tam olgunlaşmamış olan meyvesinin fotoğraflarını çektik. Daha sonra olgunlaşınca  tekrar çekmeyi çok istiyoruz . Kuş avlamak İçin kullanılan yapışkan meyve tohumu dıbık ağacı meyvesine . 
Gelelim Hatay yöresinde bu kuş avlamak İçin kullanılan bu meyve nasıl hazırlanıyor. Eskiden ‘dıbık ‘ için azı dişin sağlam olmalı derlerdi . Neden öyle denildiğini anlatayım. 


İlçede  Dıbık ya da  ‘’Depk’’ ağacı olarak bilinen ve olgunlaşmış meyvesinden , geleneksel yöntemler ile yapıştırıcı üretilen bir ağaç türü çok yaygın olarak yetişiyordu. Dıbık ağacının olgunlaşan meyveleri fındık tanesi büyüklüğünde turuncu kırmızımsı içi yoğun bir sıvı dolu meyvelerdi. Kuşları avlamak İçin kullanılan bu meyveler  uygunlaşınca toplanır ve  içindeki yoğun sıvı çiğnenip , çekirdeği diş ile çıkarılırmış.Bazı bölgelerde ağızda çiğnenip sonra  geniş bir kapa boşaltılıyor, bazı yerlerde bıçak ile çıkarılıyor.  



Bir Kapta biriktirilen  dıbık sıvısı üzerine bolca ve yeteri miktarda sıvı  bal dökülür ve iyice karıştırılır. Kuşları avlamak İçin kullanılan bir yapışkan bir meyve olan  Dıbık ağacının harcını hazırlayan kişi,  kaptaki karışıma, yoğun kıvamlı olarak bilinen kıvama gelinceye kadar karıştırır, top top yapar.  Sonraki aşamada kuş tutamağı sopasına yörede ‘’ hilff el depk’’ üzerine güzelce sürer. 



Sonra tüm  harç bitene kadar , bu işlem yani kuş tutamağı hazırlamaya işine devam edilir.Bu işi genelde erkekler ve evin hanımı birlikte hazırlar.  Tüm malzeme  bitince hazırlan Kuş tutamaklarını’’ Huluff el~depk’’ güneşte bir süre daha  tutularak kurutulur. Artık çok yapılmayan ve unutulan bir yöntem. Aynı işlem ökse otu ağacı ile de yapılır ve yeşil renkte bir yapışkan elde edilir idi. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder