13 Haziran 2014 Cuma

Evde Elma ya da Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır


Neredeyse  kendimi bildim bileli annemler sirkelerini kendileri yaparlar.Hem basit hem eglenceli hem de maliyetsiz yolu nedir derseniz galiba bu onalı Bağdan toplana üzümlerin ilk suyu pekmeze ikinci suyu sirkeye giderdi. Elma bahçesinden gelen elmaların kabukları sirkeye dönüşür, saklanırdı. Yani bizim evimizde sirke pek satın alınmazdı.



 Sirke yapımı çok basit aynı zamanda zahmetsiz. Bir tane 1.5 litre pet şişe yada varsa cam şişe alıyorsunuz. Yarısına kadar su konuluyor. Sonra yedikten sonra kalan elma kabuklarını bu şişenin içine atıyorsunuz. 1 tatlı kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz ilave ediliyor. 5-6 elma kabuğu 1.5 litreye yetiyor.
Şişenin ağzı sıkıca kapatılıyor. Hatta 1-2 elma kabuğu bu gün, 1-2 elma kabuğunu ertesi gün ilave edebilirsiniz. Çöpe gideceğine elma kabukları bu şişeye gidiyor diyebiliriz. Ara ara şişenin kapağını açıp, şişenin basıncını alıyorum. Unuttugum ve fazla basınç olduysa az az kontrollü açıp şişedeki gazı çıkarıyorum. Kokusundan anlaşılıyor olup olmadığı. Süzüp temiz bir şişeye alıyorum. Sirke hazır.
 Cam şişe tabi ki daha iyi Tezgah temizliğinde  sirke kullanıyorum kireci uzaklaştırmak için, çok güzel parlatıyor ve dezenfekte ediyor. Kullanılan miktarın çokluğu nedeniyle ve gıda maddesi olarak tüketilmediği için pet şişeye yapıyorum. 


Üzüm sirkesinde de  uygulama aynı. Fazla yumuşamış yada döküntü üzümlerle de olabiliyor. Ama üzümleri biraz el ile ezip öyle şişeye atıyoruz. Koruk (olmamış üzüm) den çok güzel oluyor. Koruğu el ize ezip şişeye koyuyorum. Üzerine su, şeker ve az tuz. Yapımı bu kadar basit. Mutlu kalın...

28 yorum:

  1. Bende hep yapmak isteyip bir türlü yapamadığım şeydir..bu...

    YanıtlaSil
  2. hem kolay hemde faydalı ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Adanalı bloggerların yer aldığı facebook sayfası : https://www.facebook.com/groups/adanaliblogger/

    YanıtlaSil
  4. paylaşım için teşekkürler, hemen sirke yapımına başlıyorum :)

    YanıtlaSil
  5. Nihalcim bu paylaşımın da çok faydalı oldu. Harikasın sağol.

    YanıtlaSil
  6. Miss. Ellerine sağlık Nihalcim, sirkeyi bende satın almam kendim yaparım,yapımı bu kadar kolayken keşke kimse hazır olanı tüketmese..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bencede pınarcığım çok kolay yapımı değil mi

      Sil
  7. Ne kadar kolaymış. Çok şaşırdım! Ben bir yerde okumuştum aman nasıl zor ve çetrefilliymiş diye yapmaya kalkışmamıştım bile. Şimdi yapacağım çok teşekkür ederim Nihal Hanım. Bu sirke sadece temizlik için değil gıda olarak ta kullanılabiliyor değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet , cam şişede yaptığımı gıda olarak da kullanıyoruz

      Sil
  8. ooo süpersin canım. harika bir çalışma olmuş.Sen bu işi kökten biliyorsun yaniii :)

    YanıtlaSil
  9. Yaa hep yapayım diyroum bri türlü kısmet olmadı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah yakında yapmak kısmet olur şekerciğim :)

      Sil
  10. Çok faydalı oldu benim için teşekkürler. Mümkün olan herşeyi evde yapmak isteyen biriyim, bundan sonra sirkemiz de ev yapımı olacak.

    YanıtlaSil
  11. Elma sirkesi yapmak çok isterim böyle bir şey varken yazık çöpe giden elma kabuklarına ve deterjanlara giden paralara

    YanıtlaSil
  12. bu bilgiyi bulduğum çok iyi oldu..bulaşık makinasının yıkama gözüne mutlaka ilave ediyorum..deterjanın üzerine..

    YanıtlaSil
  13. Dediğiniz gibi mutfakta da sirke kullanıyorum.Temizlik kısmında yani.
    Ocak temizliğinde sirke çok iyi..pırıl pırıl oluyor

    YanıtlaSil
  14. Ortalama kac gunde yada haftada tam sirke oluyor tahmini bi sure verrbilirmisiniz ?
    . Birde bulundugu ortamin sicakligi/isigi felan hakkinda bilgi verirmisiniz ?

    YanıtlaSil
  15. sirkede tatarcık sinekleri oluşmazsa o sirke olmuyormuş bu sirkenin de bir mantığı var yoksa elmaları at üstüne onu bunu ekleyle olmuyor benim arkadaşım 3 kavanoz yapmış bir tanesi tutmuş

    YanıtlaSil