Neredeyse kendimi bildim bileli annemler sirkelerini kendileri yaparlar.Hem basit hem eglenceli hem de maliyetsiz yolu nedir derseniz galiba bu onalı Bağdan toplana üzümlerin ilk suyu pekmeze ikinci suyu sirkeye giderdi. Elma bahçesinden gelen elmaların kabukları sirkeye dönüşür, saklanırdı. Yani bizim evimizde sirke pek satın alınmazdı.
Sirke yapımı çok basit aynı zamanda zahmetsiz. Bir tane 1.5 litre pet şişe yada varsa cam şişe alıyorsunuz. Yarısına kadar su konuluyor. Sonra yedikten sonra kalan elma kabuklarını bu şişenin içine atıyorsunuz. 1 tatlı kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz ilave ediliyor. 5-6 elma kabuğu 1.5 litreye yetiyor.
Şişenin ağzı sıkıca kapatılıyor. Hatta 1-2 elma kabuğu bu gün, 1-2 elma kabuğunu ertesi gün ilave edebilirsiniz. Çöpe gideceğine elma kabukları bu şişeye gidiyor diyebiliriz. Ara ara şişenin kapağını açıp, şişenin basıncını alıyorum. Unuttugum ve fazla basınç olduysa az az kontrollü açıp şişedeki gazı çıkarıyorum. Kokusundan anlaşılıyor olup olmadığı. Süzüp temiz bir şişeye alıyorum. Sirke hazır.
Cam şişe tabi ki daha iyi Tezgah temizliğinde sirke kullanıyorum kireci uzaklaştırmak için, çok güzel parlatıyor ve dezenfekte ediyor. Kullanılan miktarın çokluğu nedeniyle ve gıda maddesi olarak tüketilmediği için pet şişeye yapıyorum.
Üzüm sirkesinde de uygulama aynı. Fazla yumuşamış yada döküntü üzümlerle de olabiliyor. Ama üzümleri biraz el ile ezip öyle şişeye atıyoruz. Koruk (olmamış üzüm) den çok güzel oluyor. Koruğu el ize ezip şişeye koyuyorum. Üzerine su, şeker ve az tuz. Yapımı bu kadar basit. Mutlu kalın...
Bende hep yapmak isteyip bir türlü yapamadığım şeydir..bu...
YanıtlaSilyapımı çok kolay ama deği mi baharcığım
Silhem kolay hemde faydalı ellerine sağlık
YanıtlaSilteşekkürler nurancığım
SilAdanalı bloggerların yer aldığı facebook sayfası : https://www.facebook.com/groups/adanaliblogger/
YanıtlaSilüyeim canım üyeyim :))) teşekkürler
Silpaylaşım için teşekkürler, hemen sirke yapımına başlıyorum :)
YanıtlaSilçok sevindim hocam
SilNihalcim bu paylaşımın da çok faydalı oldu. Harikasın sağol.
YanıtlaSilbirşey değil canım
SilMiss. Ellerine sağlık Nihalcim, sirkeyi bende satın almam kendim yaparım,yapımı bu kadar kolayken keşke kimse hazır olanı tüketmese..
YanıtlaSilbencede pınarcığım çok kolay yapımı değil mi
SilNe kadar kolaymış. Çok şaşırdım! Ben bir yerde okumuştum aman nasıl zor ve çetrefilliymiş diye yapmaya kalkışmamıştım bile. Şimdi yapacağım çok teşekkür ederim Nihal Hanım. Bu sirke sadece temizlik için değil gıda olarak ta kullanılabiliyor değil mi?
YanıtlaSilevet , cam şişede yaptığımı gıda olarak da kullanıyoruz
Silooo süpersin canım. harika bir çalışma olmuş.Sen bu işi kökten biliyorsun yaniii :)
YanıtlaSilestağfurullah şuleciğim
SilYaa hep yapayım diyroum bri türlü kısmet olmadı..
YanıtlaSilinşallah yakında yapmak kısmet olur şekerciğim :)
SilÇok faydalı oldu benim için teşekkürler. Mümkün olan herşeyi evde yapmak isteyen biriyim, bundan sonra sirkemiz de ev yapımı olacak.
YanıtlaSilne güzel çok sevindiiim :))
SilElma sirkesi yapmak çok isterim böyle bir şey varken yazık çöpe giden elma kabuklarına ve deterjanlara giden paralara
YanıtlaSilben de çok üzülürüm semacığım
Silbu bilgiyi bulduğum çok iyi oldu..bulaşık makinasının yıkama gözüne mutlaka ilave ediyorum..deterjanın üzerine..
YanıtlaSilben de kullanıyorum bulaşım makinesinde
SilDediğiniz gibi mutfakta da sirke kullanıyorum.Temizlik kısmında yani.
YanıtlaSilOcak temizliğinde sirke çok iyi..pırıl pırıl oluyor
ocağı hiç denemeiştim
SilOrtalama kac gunde yada haftada tam sirke oluyor tahmini bi sure verrbilirmisiniz ?
YanıtlaSil. Birde bulundugu ortamin sicakligi/isigi felan hakkinda bilgi verirmisiniz ?
sirkede tatarcık sinekleri oluşmazsa o sirke olmuyormuş bu sirkenin de bir mantığı var yoksa elmaları at üstüne onu bunu ekleyle olmuyor benim arkadaşım 3 kavanoz yapmış bir tanesi tutmuş
YanıtlaSil