21 Ekim 2013 Pazartesi

Oğlumun 19-21. Ay Dil Gelişim Etkinlik Planımız



Gelişim ve Göstergeleri (tüm liste için buraya )
  • 19-21.1.Yirmi-elli sözcüğü anlamına uygun kullanır.
  • 19-21.2. İki-üç sözcükten oluşan bağlaçsız cümleler kurar. (Telgrafik konuşma).
  • 19-21.3. Basit sorulara uygun yanıt verir.
  • 19-21.4. Basit öyküleri dinler.
  • 19-21.5.Resmini gördüğü nesneyi isimlendirir.
Öğrenme Süreci :
  • 19-21.2-19-21.3 Yetişkin çocuğa “Kedi nereye gitti? Bisküvi nerde? Karnın acıktı mı?” gibi çeşitli sorular sorar. Çocuğun bu sorulara cevap vermesini bekler.
  • 19-21.4-19-21.5. Yetişkin, çocuğa renkli, resimli kitabın kapağını gösterir, kitabın adını söyler. Kitabın sayfalarını sırayla açar, çocuğa resimleri göstererek açıklamalarda bulunur. Kitaptaki resimlerle ilgili “Bu ne?” şeklinde soru sorar, çocuğun o nesnenin ismini söylemesini ister.
Açıklama:
  • 19-21.1.Çocuğun konuşmaları başkaları tarafından ortalama %25-50 oranında anlaşılır
  • 19-21.2.Telgraf konuşmasında (kısa mesajlar içeren, ekler kullanmadan iki-üç sözcüklü cümle kullanımı) ilk cümleler sadece anlam taşıyan sözcüklerden oluşur. Bu cümleler genelde edat, zarf, sıfat gibi cümle öğeleri taşımazlar. Örneğin ceketini giymekte olan annesini görünce “ben de atta” diyerek dışarı çıkmak istediğini belirtir. Bu konuşma tarzı zamanla gelişme gösterir. Çocuk sözcükleri hızla yan yana getirerek Türkçenin dilbilgisi kurallarını öğrenmeye başlar. Buraya gel, kapıyı aç gibi.
  • 19-21.5. Resimli çocuk kitaplarının 0-2 yaş için yazılmış olanları ABC kitabı olarak adlandırılır. Bu kitaplar hafif, silinebilir olmalı, çocukların dikkatini çekmesi için resimleri renkli olmalıdır. Bu kitaplarda çocuğun yakın çevresindeki eşyaların (tabak, saç fırçası, sandalye, tencere gibi), insanların (bakkal, polis, itfaiyeci gibi) ve hayvanların ( kedi, köpek, inek, kuzu, tavuk gibi) resimleri olmasına özen gösterilmelidir.
Değerlendirme:

  • Çocuğun resmini gördüğü yakın çevresindeki nesneleri gösterip isimlendirmesi, iki-üç sözcükten oluşan cümleler kurması, elliden fazla sözcüğü anlamına uygun kullanması izlenir. Gelişim izleme formundaki ilgili aylara ait maddeler gözlenerek değerlendirilir. Değerlendirme sonuçlarına göre öğrenme süreçlerinde gerekli görülen düzenlemeler yapılır.
Bu etkinlikler milli eğitim bakanlığı eğitim proğramından, biz bunları yapmaya çalışacağız.

2 yorum:

  1. Dil gelişimi konusunda gerilerdeyiz . hala 3-5 kelime kullanıyor, onun dışında genelde dabba, dibbi, gaa, atta, gibi sesler hayatımızda. Akşam gelen babamız dışında sadece benimle zamanını geçiriyor. burda hiç arkadaşımız yok.. rusça masha izliyor, İngilizce çocuk şarkıları dinliyor ve genelde annesinin dinlediği yabancı müzikleri dinliyor. televizyonumuz da yok. bu karmaşa onu geciktirmiş olabilir mi acaba... Yoksa gelişimsel olarak farklılık gösterdiği için mi böyle? Bir öneriniz, fikriniz var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim oğlişin de dil gelişimi geri buna karşılık sosyal duygusal gelişimi önde. Mesela şu anda paralel oyun döneminde olması gerekirken birlikte oyun döneminde. Her çocuğun gelişim özellikleri farklı. Genetik alt yapı ve sosyal özellikler fark ediyor. Siz yada eşiniz erken mi konuşmuş bebekken geç mi mesela. Ya da bilgi kirliliği denilen dil de yalıtım uygulaması var. Mesela çocukta çoklu dil uygulaması dil gelişimini olumsuz etkiliyebiliyor. Çoklu dil kullanılan ailelerde yani çok ululuslu ailelerde çocuk geç konuşabiliyor. Evinizde tek dil uygulaması (tercihen günlük hayatta kullandığınız) dil gelişimini hızlandırıyor. O nedenle eğer evde günlük hayatta türkçe kullanıyorsanız türkçe çizgifilm ve türkçe müzik çocuğun dil gelişimini olumlu etkiliyecektir.( o arada maşa ya ben de bayılıyorum ama bir süredir dil gelişimindeki gerilik nedeniyle izleyemiyoruz. Keşke türkçeye çevrilmiş olsa)
      Ayrıca B vitamini eksikliği de çocukta dil gelişiminde olumsuz etkisi var.
      Akranları ile vakir geçirme olumlu etkiliyor dil gelişimini. Haftada iki gün en az diye geçiyor.
      Televizyonun haftada iki saatten çok izlenmesi de dil gelişimini olumsuz etkiliyor.
      Bilgisayar ve P.C. oyunları yasak.
      Dil gelişim etkinlikleri var. Hangi ay döneminde ise o aya ait etkinlikler ile bir sonraki aya atlama yapılabilir. Mesala bebiş 22. ayda olabilir ama dil gelişimi 15. ayda olabilir. O zaman 15. aya ait etkinlikler yapılarak gelişime katkı yapılabilir.
      Nacizane öneri ve bilgim bu kadar.
      Özetle: çoklu dil kullanımı, vitamin eksikliği, genetik faktörler bireysel faktörler ve sosyal etkenler önemli
      Sevgiler

      Sil