23 Mart 2014 Pazar

Blok Baskısı ile E Harf Çalışması ve Amin Alayı (Bed-i Besmele)


Önce sulu boya fırça baskısı olarak başladığımız E harfi etkinliğimize kızımın isteği ile blok baskısı olarak devam ettik. Kızım blok baskısını sevdi. Gök kuşağı renklerinden yaptık yine. Birden fazla yapmak istedi kızım bu etkinliği. Seviyor çocuklar baskıyı.Sulu boya ile ilgili diğer etkinlikleri merak ederseniz buraya tık




Eskiden osmanlıda okuma yazmaya başlama 4 yaş 4 ay 4 gün. Osmanlıda amin alayı yapılırmış. (Bed-i Besmele.) Okuma yazmaya başlama töreni olurmuş. Ben de düşünüyorum. Bakalım : ))

20 yorum:

  1. Gerçekten mi,çok merak ettim,bu okuma alayını:)Bu sabah ben de yine baskı yaptırdım havuç ve kulak çubuğu ile ama sonrasına lavabobub önünden ayrılamıyoruz,en sonunda ağlayarak ayrılıyoruz:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bizimki lavabo canavarı sanırım. Birde montessoriye uygun olsun diye engin yaptırdık . Lavabonun kapısı durmadan açılıp oynanıyor.: ))

      Sil
  2. amin alayı mı :) ne güzelmiş, hiç duymamıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende eğitim tarihi hocamızdan duymuştum. Kulakları çınlasın çoook iyi bir hoca idi

      Sil
  3. Bunu yapmadıysanız bir dekulak temizleme çubuğu ile denemenizi öneririm :)

    YanıtlaSil
  4. Baskı gerçekten çok zevkli oluyor bu arada amin alayı çok güzelmiş ,nasıl yapacağınızın takibindeyim canım;)

    YanıtlaSil
  5. ben de merak ettim bu okuma alayını:)

    YanıtlaSil
  6. Bende Pendikte Fatih Çıtlak hoca aracılığyla duydum hatta kültür merkezinde bi kaç çocuğa (tabi ayrı ayrı) anneleri yaptılar.Bir nevi doğum günü hazırlıklarımız gibi,çocuğun aklında o günün güzel anılarla hatırlanması adına.Sizde ayrıntılarını biliyorsunuzdur tabiki.Benimde hep aklımda evde düzenlemeyi düşünüyorum inşallah.

    YanıtlaSil
  7. Bende Pendikte Fatih Çıtlak hoca aracılığyla duydum hatta kültür merkezinde bi kaç çocuğa (tabi ayrı ayrı) anneleri yaptılar.Bir nevi doğum günü hazırlıklarımız gibi,çocuğun aklında o günün güzel anılarla hatırlanması adına.Sizde ayrıntılarını biliyorsunuzdur tabiki.Benimde hep aklımda evde düzenlemeyi düşünüyorum inşallah.

    YanıtlaSil
  8. Bende Pendikte Fatih Çıtlak hoca dan duydum.Kültür merkezinde bi kaç çocuğa yaptılar(ayrı ayrı tabiki).Doğum günü hazırlıkları şeklinde.Çocuğun aklında o günün güzel anılarla kalması adına.Ben de evde yapmayı düşünüyorum inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tek tekl yazmışsın canım silmeye kıyamadım aynı olsada mesajlar. 4 yaş 4 ay 4 gün zihninin en açık olduğu zaman olarak kabul ediliyor. Osmanlıdaki şehzadelere uygulamalar ile ilgili resmi kaynaklarda geçiyor. Pendikteki uygulamayı mutlaka internetten araştıracağım çoook teşekkürler. benim en ilgimi çeken konu montessori uygulamaları ile karşılaştırma idi osmanlıdaki okul öncesi eğitiminde önemli bir yeri olan . İbni Sina'nın; altı eğitim yolu olarak bahsettiği sınai eğitim ve tenbihi eğitimin montessori eğitimininin temeli olan olayların ve neslerin kullanımı olayın nedenini, etkilerini anlatmak ile benzerliği idi. Okuma yazma eğitimine iki eğitim sistemi de erken yaşta başlamak gerektiğini savunuyor. Çok ilginç değilmi atalarımızın okul öncesi eğitimini hocalarımız anlatınca bu kadar az şey bildiğime ve uzak olamama okul öncesi öğretmeni olarak hayıflandım.

      Sil
    2. Çook güzel bir törenmiş bu yaa. Çok ama çok anlamlı geldi bana. Aslında kendi geçmişimize dönersek Montessori eğitimin, çoklu zeka kuramının.. ve bir çok felsefenin yapı taşlarını görebiliriz tarihimizde. Öğrenmemiz gereken ne kadar çok şey var..

      Sil
    3. değilmi ne kadar güzel şeyler var

      Sil
  9. bugün ne etkinlik var evdeeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çocuklar bilgisayarın başın oturtmadılar bugun canım yaaaa. : ))

      Sil
  10. Nihalcim bu konuyu merak ediyorum, bu konuyu sık sık işle lütfen, seneye okula göndereceğim tam 4olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım bizim kız biraz toparlansın yazacağım inşallah

      Sil