28 Nisan 2014 Pazartesi

1. Ay Sosyal - Duygusal Gelişim Alanı Etkinlik Planı



Gelişim Göstergesi:
  • 1.1 Kendiliğinden gülümser.
  • 1. 2. Dokunsal uyarana tepki verir.
Öğrenme Süreci
  • 1.2. Yetişkin baş veya işaret parmağı ile bebeğin yanağına, çenesine, elinin üzerine, ayağına, bacağına, karnına, sırtına yumuşak ve nazik bir biçimde dokunur. Bebeğin ellerini, saçını ve yüzünü yumuşak bir şekilde okşar, sık sık kucağına alır. Bebeğin parmaklarını yumuşak hareketlerle açıp kapatarak, hareket ettirerek oynar
                                                                       
    Özel Gereksinimli Bebekler İçin Uyarlama
    • 1.1. ve 1.2. Yetişkin, gereksinimi her ne olursa olsun bebeğin yanaklarına, alnına, burnuna dokunmalı, hafifçe başını okşamalı ve bu sırada yumuşak bir ses tonuyla konuşmalıdır
    Açıklama
    • 1.1 Bu davranış refleksiftir, istemsiz kas çekilmeleri nedeniyle oluşur. Henüz sosyal bir anlamı yoktur.
    • 1.2 Dokunsal uyaran bebeğin kendisini güvende hissetmesini sağlar, birçok gelişimsel alanda destekleyicidir. Bebek ile sık sık konuşarak dokunmak gerekir. Ancak uykusu gelen bebek huzursuzdur ve sık sık başını diğer tarafa doğru çevirir. Sesli ve dokunsal uyaranlardan zevk almaz olur. Bu işaretleri veren bebeğin sakin bir şekilde uykuya hazırlanması gerekir.
    • Yetişkin bebeğe ponpon, pamuk gibi yumuşak dokulu sünger ve kumaşlarla, parmak uçlarıyla yavaş ve dairesel hareketlerle dokunabilir. Bebek için yetişkinden gelen en iyi dokunsal uyaran sevgi dolu bir kucaklamadır. Dokunmak bebek için önemlidir. Ancak bebeğin, ileride kendi bedenini koruyabilmesi için yetişkinin bebeğe saygı göstermesi ve cinsel organlarına temizlik dışında dokunmaması büyük önem taşımaktadır.

    Değerlendirme
    • İlk dört ayda reflekslerinin görülüp görülmediği izlenir. Sosyal gülümseme ve gülmenin başlayıp başlamadığı izlenir. Gelişim izleme formundaki ilgili aylara ait maddeler gözlenerek değerlendirilir. Değerlendirme sonuçlarına göre öğrenme süreçlerinde gerekli görülen düzenlemeler yapılır.
    Bu etkinlikler ve gelişim çizelgesi milli eğitim bakanlığı eğitim programından. Tüm ayların bilişsel, ince-motor, kaba-motor, sağlık, dil, sosyal-duygusal  amaç ve kazanım ve etkinlik  listesi için buraya tık tık. (Çocuğunuzun gelişim farklılıkları olabilir. Yazılanlar bilgi amaçlıdır. Kesinlik içermemektedir. Lütfen çocuklarınızla ilgili önemli  konularda sadece konunun uzmanlarından bilgi ve yardım alınız.)

    2 yorum: