28 Mayıs 2013 Salı

Montessori Duyusal Ses Kutuları Uyarlaması




Çalışma dönemi: 2,5-5 yaş çocuk
 Bilindiği gibi çocukta dinleme, çocuğun dil gelişimini, okuma ve anlama kapasitesini arttırır. Montessori duyusal ses kutularının amacı, çocuğun ses ve dinleme becerilerini  arttırmaktır. Bu kutular geri dönüştürülebilir malzemelerden yapılabilir; kavanozlar, metal çay kutuları, ilaç şişeleri gibi.


Ben bu etkinlikte daha önce ' ses çalışması (bakmak için buraya tık) ' etkinliğinde kullandığım kavanozları kullandım. Hazırlanışını kısaca hatırlayacaksak içeriği aynı olan kavanozlarda ikişer adet hazırlanır. Ağzı sıkıca kapatılır. Kavanozlar hazır. İkişerli  toplam 12 adet kutu. Dışını daha cazip hale getirmek için kaplayabilirsiniz. Ben kapladım ama bir süre sonra  yıprandı ve yırtıldı. Kavanozların iç kısmına farklı tip fasulyeler, nohut, şeker, bulgur, vidalar, ataçlar, pirinç vs  doldurabilirsiniz. Ben mi ne yaptım benim ki zaten ' ses çalışması (bakmak için buraya tık) ' etkinliğimiz nedeniyle hazırdı.

                                    

Gelelim etkinliği nasıl yaptığımıza:
Alıştırma 1- Üç adet kutu alıp masaya koydum karşısına da üç adet daha kutu koydum. Kutuları sırası ile salladım.  Sesleri dinleyerek eşleştirmesini istedim. Bir süre sonra eşleştirme yapılacak kutu sayısını arttırdım.
Alıştırma 2-Hepsi farklı seste olan kavanoz dizisi aldım. Sıra ile sallayıp. Hangisinin sesi daha yüksek hangisinin sesi daha hafif çalışması yaptık. Yüksek olanları sıra ile eledik. Sonra sesi en yüksek ve en düşük olanı bulduk.
Alıştırma 3-Kızımın eline bir adet kavanoz verdim. Eşini de ben aldım. Düşük ses, yüksek ses ve yumuşak sesi, kızımın beni taklit ederek oyun şeklinde yapmasını sağladım. Sonra bu uygulamayı içi aynı nesnelerle dolu tüm kavanozlara sırası ile yaptık. Bu aynı zamanda ritim çalışması da oldu. Bir süre sonra dans etmeye başladık. İtiraf edeyim en eğlenceli olanı sonuncusuydu.
Mutlu kalın...

5 yorum:

  1. ne kadar guzel ayrintilariyla yazmissin. cok faydali oldu benim icin.cok tesekkuler canim:)

    YanıtlaSil
  2. çook beğendim. kızım henüz 6 aylık. biraz büyüsün umarım unutmam tekrar bakacağım çalışmalarınıza..

    YanıtlaSil
  3. Allah bağışlasın İnşallah hayırlı sağlıklı şekilde büyür

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel ayrıntıları ile yazan bende kızıma uygulamayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil