1 Ağustos 2013 Perşembe

Evde Un Tarhanası Yapımı

                                       
Bu tarif benim yıllardır yaptığım bir tarif. Bebeklerim olunca daha da bir mutlulukla hazırladığım, el yapımı un tarhanası çorbası içirebilmenin mutluluğu ile yaptığım bir tarif. Özellikle kızıma akşamları uyumadan önce içirdiğim, doyurucu ve hazırlaması kolay bir çorba. Gelelim un tarhanasının yapılışına. (Bazıları bebek tarhanası da diyor) O arada domates konservesini nasıl yaptığımı  merak edenler buraya tık tık

                                       

Evde un tarhanası yaparken ihtiyacınız olan malzemeler; ( bu miktarı 1 kg yoğurt 1 kg kırmızı biber 1 kg domates,  250 gr soğan 1 küçük paket pak maya , un  dere otu , nane olarak da değiştirebilirsiniz )

  • 1 su bardağı süzme yoğurt, 
  • 2 adet irice domates, 1 orta boy soğan, 
  • 2 adet kırmızı biber, 
  • 1/4 demet dere otu, 
  • 1 tatlı kaşığı nane, 
  • 1 çorba kaşığı toz pakmaya, (1 küçük paket pak maya koyabilirsiniz. O zaman ılık suya ihtiyaç yok)
  • 1 tatlı kaşığı şeker, 
  • 1 çorba kaşığı silme tuz. ( İstenirse toz pakmaya yerine fırından alınan bir adet ekmek hamuru da konulabilir.)
  • Aldığı kadar un
Ben bu sene şu ana kadar 3 farklı şekilde un tarhanasi  hazırladım. Normal un tarhanası, kızılcık kaynatarak püresini ilave ettiğim kızılcık tarhanası ve nohudu haşlayarak ilave ettiğim nohutlu un tarhanası.



HAZİRLANİSİ : 
Tüm malzemeler mutfak robotunda çekilir sonra domates ocakta pisirilir. Soguyunca pakmaya dahil hepsi karıştırılır. En son un ilave edilir. Kulak memesi kivaminda hamur elde edilir. Üzeri sıkıca kapatılır, yaklaşık 1-2 gün mayalanır. Bol un serpilmiş temiz bir pamuklu bezin üzerine hamurdan ufak parçalar alıp yassı yapılarak seriler.  Mümkünse üzerine bir ince tül örtüler ek kurutulur. Sık sık çevrilerek arada un serileri kurutulur. Kurumaya yakın hafif nemli kuru arası iken ovulur . Bu sayede daha iyi bir kuruma sağlar.
(eğer kızılcık yada nohutlu yapacaksanız, kızılcık yada nohudu bu karışıma ilave edip içine fazladan un koyun. ) Çocuklar için yaptığınız tarhanada nohudu önermem. Gaz yapabilir.

tarhun otu

Biraz büyükçe bir tencereye koyun ki kabarıyor. Yoksa tencerenin dışına çıkıyor. Altina her durumda bir tepdi koyun ki tasanlar tepsiye ciksin. Tencereyi ara ara karıştırın. Gölgede mayalandırın, asla güneşe koymayın. Küflenir. Mayalanıp, biraz ekşi kokusunu duymaya başlayınca içine biraz daha un ilave edilip yoğurun yada kaşıkla karıştırın.



 O arada bunun her aşamasına çocuğunuzu mutlaka dahil edin derim. Sebzeleri yıkamasından, yoğurmasına, kabarınca karıştırmasına, sermesine, birlikte bezin üzerinde tarhanayı çevirmesine kadar. Mesela 'kurumuş mu sence? ' diye fikrini alın. O zaman çorbayı içerken iken birlikte hazırladığımız çorbadan içiyoruz diye daha da zevkle içiyor. Ve de gururlanıyor.

                                         

Bol un serpilmiş bez bir örtünün üzerine serin. Günde en az  3-4 kez alt üst yaparak çevirin. Yoksa böceklenir.Siyah küçük küçük böcekleri görmeniz mümkün. Ben bir keresinde gördüm ama ne hızlı çoğalmışlar. Altı böcek kaynamış 5-6 saatte ve o kadar emeğim boşa gitti. Hooop hepsi çöpe gitti. Yani tarhana böceklenirse çözümü yok atılması gerekiyor.Hazır olunca kuru tarhanayı da buz dolabında bekletiyorum. Bozulmuyor o zaman  Yoksa emeğiniz boşa gider. Gölgede kurutun. Kuruyunca mutfak robotundan geçirin. Çok aşırı kuru olursa mutfak robotunda çekilmez, hafif nemli iken çekip, kurutmaya devam edin. Bu miktarla yaklaşık 2,5 kavanoz toz un tarhanası çıkıyor. Havalar çok sıcak, bol bol da rüzgar var, tam zamanı un tarhanasının. afiyet olsun.Çok kuruttuysanız ve de top top olursa telaşlanmayın, pişince blendırla pütürler gider.
Benim pişirme tarifim. Bir çorba kaşığı tarhanaya bir tatlı kaşığı tereyağ, bir diş ezilmiş sarımsak, 1 su bardağından az su, ve varsa biraz da domates konservesi , hepsini aynı anda koyup, karıştırarak pişirmek. Varsa evde su yerine et suyu.  5 dakikada pişiyor. Hemen hazır. Afiyet olsun ve mutlu kalın...

4 yorum:

  1. Canım sen çok beceriklisin yaa.OOooo ben bunu yapmaya üşenirim. Harikasın yav. Ellerine sağlık. Yesin kuzucukların da afiyetle.

    YanıtlaSil
  2. Bebişim doğduğundan beri komşularımızın verdikleri el yapımı tarhanayı içiyorlar, inşallah ben de yapmayı düşünüyorum tarif için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım bebişin sağlıkla ve mutlulukla içer

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım: Sawako Kuronuma