16 Nisan 2014 Çarşamba

Elektrik Devresi Etkinliğimiz


Kırtasiyeden 5 liraya elektrik devresi aldık. Pratik ve basit bir düzenek. Önce kızıma elektriği basitçe anlattım. Devreyi tamamlaması gerektiğini sonra neler elektrik geçirir, neler yalıtkandır onu deneyerek öğrenmeye çalıştık. Tam bir fen ve montessori etkinliği oldu.



Deneyi yapmak için kablonun birini ikiye kestim. Kızım çok sevdi ışığın yanmasını. Oğlişte denedi ama çok başarılı olamadı.
Plastik, seramik, cam, metal kaşık ve kızımın bazı oyuncakları elektrik geçirip geçirmediğine kızıma bu isimleri kullanmadım ama iletken mi yoksa yalıtkan mı olduğuna baktık.

Plastik kaşıkta lambamız yanmadı. İletiyormu dedim hayır cevabını aldım. Her deneyden sonra destekleme cümleleri. Demek ki plastik kaşık elektriği iletmiyor.
Pipeti denedi.İletmediğini gördü. Pipet plastikten yapılma. Neydi plastik elektriği iletmezmiş değil mi kuzum. diye desteklendi.7 cücelerde iletmedi. Çünkü plastikten.


Porselen kaşığı ve oyuncak çay takımının porselen çaydanlık kapağını denedi ışık yanmadı. Sonra bozukmu diye kontrol etti. Anne buda elektriği iletmiyor diye kendisi çıkarımını yaptı.
Sonra çay süzgecinden geçirdi ve düzeneği çalıştırdı. Bunda çıkarılacak sonuç çay süzgecinin deliğinden geçince de çalıştığıymış. :))  Kendi fen deneyi kendi özgün sonuçları. :) Elinde bu düzenek evde bir sürü deney yaptık. Tatlı su tuzlu su iletkenliği daha sonraya kaldı. Mutlu kalın...

20 yorum:

  1. Küçükken bizde yapmıştık.Çok eğlenceli.Çok mutlu olmuştur kuzu :)

    YanıtlaSil
  2. Aaaaa çok beğendim ben bunu..ben de yapıcam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım büyük çocuklar da küçük ler de seviyor bu etkinliği

      Sil
  3. Ne güzel bir çalışma olmuş :)

    YanıtlaSil
  4. ne güzeeeel çok sevdiim :)

    YanıtlaSil
  5. Yediden Yetmişe Blogger Buluşması 1

    Uzun zamandır plandığım blogger buluşmasını, sevgili Saglıklı Mutfak Hilal ile gündeme getirmeye karar verdik.

    Bundan bir kaç sene önce yaklaşık 120 kişinin katıldığı bu güzel buluşmayı yenilemek ve siz blogger dostlarımızla tanışmak istedik.

    İstanbul'da bulunan tüm moda, yemek, teknoloji, anne-bebek, gezi, mekan, fotograf, dekarasyon, makyaj yazan tüm blog yazarları bu buluşmaya davetlidir.

    Bizlerle keyifli bir kaç saat geçirmek isterseniz, yapmanız gereken bulusma2014@gmail.com adresine isim, soyisim ,blog adı ve telefon numaranızı yazarak "Geliyorum" demek.

    80 kişi ile sınırlı olan bu güzel buluşmada sizleri çok güzel hediyeler bekliyor olacak.

    Haydi acele edin. Katılım ücreti 25 Tl dir. 3 mayıs cumartesi günü yapılacaktır.

    Tüm detaylar www.birdemliksohbet.com adresinde..

    Sormak istediğiniz her bilgi için bizlere, bulusma2014@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım haber verdiğin için çooook teşekkürler

      Sil
  6. biz daha küçüğüz sanırım bunlar için..

    YanıtlaSil
  7. Pilleri üstüste koyarak bir kâğıda sarardık. Lambaya sardığımız kablonun bir ucunu alttaki pilin altına yapıştırırdık, lambayı da pillerin üzerine değdirdik mi el fenerimiz hazırdı. Rahmetli babam yapardı bize, ben de oğluşlarıma yaptım:-) Ellerinde dolaşırken çok hoşlarına gidiyor, aklında bulunsun:-)

    YanıtlaSil
  8. son mim yazımı okusanaaaa. sen varsın ilk mimde. bi de yapmadıysan üçünü de yap iştee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en kısa sürede yapacağım ne güzel bir mim olmuş.

      Sil
  9. Çok süpermiş, maşallah kuzuya kendinden de birşeyler katmış.Kırtasiyelerde çok darklı şeyler bulabiliyor insan:)Öpüyorum

    YanıtlaSil