17 Ocak 2014 Cuma

Tembellik Hakkı Kitabı


Tembellik hakkı benim okuduğum son kitap. Paul Laforgue yazmış. Hem kitabın adı hem de yazarın hayatı beni büyüledi. Yazar bir tıp doktoru. Üç çocuğunu da ard arda kaybedince tıbba olan inancı kayboluyor ve doktorluğu bırakıyor. 70 yaşına gelmeden önce başkalarına  yük olmamak için karı koca siyanür ile intihar ediyorlar. Ne ilginç bir hayat!


                                          

Tembellik Hakkı kitabı bayağı siyasi içerikli idi ama benim için en vurucu kısmı şu : ' kazandığın ekmeği mutlulukla yemek ve kazandığın parayı harcayabilecek boş zamanının olması' kavramı. Aslında kitap ismine bakmayın tembellik değil 'boş zaman' hakkını savunuyor. İnsanın kazandıklarını huzurla yiyebileceği kadar boş zamanı olmasını istiyor. Dediğim gibi siyasi ama iyi bir kitap. ' Tembellik hakkımız engellenemez : ) Anne olarak ne tembelliği nefes alacak zaman bulamıyorum diyorsunuz biliyorum. Ben de bu yüzden okudum işte. Hayal etmesi bile güzel. 


Tembellik yapmak istiyorum... : ))) Mutlu kalın..

10 yorum:

  1. Üniversitede tarih hocamız ,sanayi devri zamanlarında, işçilerin maduriyetiyle ortaya çıkan,hippiliği ve bizdeki yansımalarını anlatmıştı... sanırım bu tembellik ordaki tembelik..
    Annelere tembellik zor
    Bol kitaplı yazılar için bir başlangıç yaptım ben de... beklerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sanayi devrimindeki yansımalri işçilerin fazla çalıştırılması ve sonuçları var. Zaten K.Marx 'ın kızının kocası. Marx fikirlerini Çok beğendiği için kızını verdiğini söylemiş. En fazla farklı dile çevrilen bir sosyoloji kitabı. Kitap okurken farklı tadlar damak zevkini zenginleştiriyor.

      Sil
    2. Hocamız ,"o donem sosyal hayatı ve aile kurumunu bitirecek şekilde sömürülen işçi kesimin durumuna tepki olarak doğan hippilik , hiç çalışmadan da hayatın devam edebileceğini , para olmadan ama dayanışmayla , yada sokakta muzık yaparakta yaşanabiliceğini savunmuş , bir akımdır. ve ne komiktir ki, ülkemizde böyle bir durum hiç söz konusu değilken, işçi hakları savunucuları ve hippilik (hala annesi, içinden atletini giy diye arkasından bağırıp , akşama geç kalma baban kızar diyen hippiler bizimkiler:) akımı biz de yer bulmuştur" demişti.. Daha çok güzel birçok şey anlatan hocamıza saygılar :) Nerden nereye atladı konu... İyiki okumuşsunuz

      Sil
  2. Öğleyin çocuklarımı uyuttuğumda bütün işleri olduğu gibi bırakıp direk uyur ya da istediğim birşey yapardım. Çünkü biliyordum ki diğer türlü ben ben olmaktan çıkacağım , o zaman da çocuklara bir hayrım dokunmayacak. İşimden ev Çok şükür ki tembellik hakkımı her daim kullanabildim :-) Darısı herkesin başına:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim kızım öğle uykusu uyumuyor uzun süredir bende başlatsam iyi olacak galiba

      Sil
    2. ne güzel kendinize boş zaman alanı oluşturmanız

      Sil
  3. Bende tembellik yapıyorum. Okuldan geldikten sonra, öğlen uykusuna işim yoksa iki saatliğine uyuyorum:)

    YanıtlaSil
  4. Canım yine dopdolu bir post olmuş. Okunacak kitaplar listeme aldım bile:)

    YanıtlaSil