15 Ocak 2014 Çarşamba

Kızımın ve Oğlumun Mutluluk Defteri



Bu fikri 'özgüvenli çocuk yetiştirmenin 365 yolu kitabından uyarladım. Orada akşam yatmadan önce çocuğunuzun mutlu olduğu şeylerden konuşmasını sağlayın, diyordu. Ben bunu yazılı hale getirdim. Akşamleyin konuşuyoruz, gün içinde konuşuyoruz ' bu gün neler seni mutlu etti' diye bu sayede olumlu düşünceleri aklına getirerek uyuyor.
Gün içinde bugün nelerden mutlu olduk sorusunu sorarak düşüncelerini olumlu şeylere yönlendirmiş oluyorum. Sonra akşamları o yattıktan sonra veya yarın not alıyorum.


Oğlumun mutlu olduğu şeyleri ablasına soruyorum, o söylüyor. Hem kardeşi ve onun nelerle mutlu olduğu ile ilgili farkındalık oluyor, kardeşini daha iyi tanıyıp hareketlerini takip etmeye çalışıyor, hem de ben kızımın gözlemleyip benim kaçırdığım şeyleri fark ediyorum. Bu olaya bizim de mutlu olduğumuz şeyleri ve çocuğumuzun buğun neler yaptığı listesini yazmayı da ekleyince keyifli bir günlük oldu. Tavsiye ederim. Yılın başındayız daha ne dersiniz ? Mutlu kalın...


26 yorum:

  1. Nihal'ciğim harika bir fikir!Daha ben okurken mutlu oldum :) Bunu mutlaka uygulayacağım Paşam biraz daha büyüyünce.Teşekkürler fikir için :)

    YanıtlaSil
  2. Geçen sene Bilgehan'ın korkuları ve negatif düşünceleri oluyordu yatmadan önce. Ben de en sonunda böyle bir çözüm bulmuştum, uyuyana kadar o gün başından geçen on güzel şeyi sıralıyordu. Çok işimize yaradı doğrusu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok daha mutlu oldum şimdi bunu uyguladığıma Olumlu deneyim yaşanmış olması bu konuda beni devam etmem konusunda şevklendirdi

      Sil
  3. Dün, Adem Güneş'in bir yazısında çocukların uykuya dalmadan hemen önceki zamanların çok önemli olduğunu, bu anların bilinçaltında oluşacak hatıralar açısından çok önemli olduğunu yazıyordu. Hakeza sabah uyandığı an için de aynı şey geçerli...
    Bence çok güzel bir fikir bu şekilde not tutmak. Farkındalığı oldukça arttırır tüm aile bireyleri için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa ne güzel. Tevafuk olmuş. Çok sevindim : )) Sabah uyanınca kısmına daha da çok dikkat edeceğim. Çok teşekkürler

      Sil
  4. evet yaaa ne güzel , ilerde okuyunca da çok keyif alacaklardır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah düzenli olarak tutmayı başarabilirim ben de :)

      Sil
    2. biliyormusun ben genelde işten gelince soruyordum emre'ye günün nasıl geçti diye, kısa bir iki cevap alıyordum.Dün akşam masal faslından sonra sordum, amanıııınnn meğer anlatası varmış, yada uyumamak için konuştu anlattı :) ama ikimize de iyi geldi başbaşa günün kritiğini yapmak :)

      Sil
    3. Uykudan önce dilleri ne çok açılıyor değilmi? Bizimki birde yatakta uyuma zıplaması yapıyor. Bir taraftan da anlatıyor : ))

      Sil
  5. çok güzel olmuş.. ben bunun başka bir modelini görmüştüm.. bir kutu yapılıyoruz.. posta kutusu gibi.. içine her günün öne çıkan olayları yazılıyor, anlatılmamış olanlar.. hani bazen insan o an söylemez de içine atar ya işte onlar.. sınra hafta sonu aile bir arada okuyor.. çok hoşuma gitmişti fikir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu fikri daha önce hiç duymamıştım. Bebişler biraz büyüyünce yapılacaklar listesine yapıyorum

      Sil
  6. Harika bir fikir, aklımın bir köşesine yazdım :)

    YanıtlaSil
  7. Her çalışmanız için harika olmuş demek çok klasik bir cümle oldu ama gerçekten harika bir fikir. Bunu alışkanlık haline getireceklerini düşünmesi bile süper. Her akşam yatarken mutluluğu düşünmek. Ruh sağlıkları ne kadar iyi olur. Ada konuşmaya başlasın kesinlikle yapacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adanın az kaldı konuşmasına değil mi bir konuşsun o kadar mutlu oluyor ki insan az kaldı size de ne güzel : ))

      Sil
  8. we should all do this!! i also like the idea of a gratitude jar. everyone writes down one thing, each day, that they are grateful for. fold up the paper put it in a pretty jar. read them at a later date, together as a family!!

    thanks for stopping by, and the kind comment!!

    YanıtlaSil
  9. ne harika bir düşünce :) çok sevdim...

    YanıtlaSil
  10. Yine ilkleri sizden görüyorum..Harika bir düşünce..Gratitude jar da süpermiş..Bende bir kavoaoz hazırladım...beni etkileyen mutlu,mutsuz eden her şeyi içine atıyorum 2015 e girerken okumak üzere...yanına da bu defteri koymalıyım sanırım..Saol canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kavanozun hep mutlu anılarla dolar inşallah baharcığım

      Sil
  11. bayıldım bu fikre yarından itibaren hemen uygulayacağım :)

    YanıtlaSil
  12. Yine mi harika ;) Ne zamn konusucak bizim kiz acaba heveslendim simdi. Ben kendime kavanoz yapiyim ,konusunca da kizima. Hem kavanoz alirim hu bahaneyle... simdi daha da heycanlandim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bu kavanoz düşüncesi bence de. Bende heveslendim aslında kavanoza : ) .

      Sil