Önce bir anımı paylaşayım. ... Bir süre önce Bizim ogliş mutfağa çağırdı. 'Anne bak ben ne yaptım ' diye. Ne mi yapmış.... arko krem ile kaplamış ve yaptığı sanat eserlerini bana gösteriyor. :)) Ama az uz değil bayağı krem kullanmış. Bir de gururla çağırıyor. İnanılmaz keyif ile. Sanat eseri sergileyen bir ressam gibi.
Peki çocuğunuz boyle bir sey ile çağırdı , ne yapmak lazım diye düşünebilirsiniz. Bu durumda 1-6 yaş döneminde çocuklar ' Mış gibi oyun ' lara çok açıktır. Ben mış gibi oyun şeklinde olan oyunları çok olumlu buluyorum. Miş gibi oyunlar çocuğu geleceğe hazırlıyor.
Ne yaptım birlikte yıkama istasyonuna ( banyo ) gittik ve tek tek sildik . Yıkanabileni yıkadık. Oyun şeklinde. Ben Bir daha araba süslemek istersen haber ver babamızın traş köpüğü ile yapalım dedim ve birlikte biraz traş köpüğü ile yaptık ve daha eğlenceli olduğunu gördü ve çok eğlendi. Daha sonra olmayan duvarlar ile otopark yaptık ve park ettik.
Olmayan su ile araçlarımızı yıkadık , olmayan bezlerle sildik ve olmayan sınırlar ile çizgilere dikkat ederek park ettik.
Miş Gibi oyun nedir? derseniz Miş gibi oyun bir şeyler yok iken var gibi yapmak. Yani hiç bir şey yok iken var gibi yapmak. Elinde olmayan şeylerle var gibi yapmak. Hiç olmayan bir top ile futbol oynamak , olmayan bir mikrofon ile şarkı söylemek gibi.
Miş gibi oyunların çocuk gelişimine etkisi
- Oyun oynarken başarıları ve mutluluğu ile çocukta öz güven geliştir. Oyun çocuğun olumlu kişilik özelliklerine katkıda bulunur. Ben yapabilirim, çocukluda çok önemli bir duygu, ben yapabilirim der.
- Çocuklar oyun yoluyla kendilerini, dünyayı ve bu dünya içindeki varlıklarını anlamaya, anlamlandırmaya başlarlar. Oyunla çocuklardaki saldırganlık azalır ve enerjileri boşalmasını sağlar. Çocuk oyun ve oyuncakları yardımıyla rahatlar, sorunlarını çözer.
- Miş gibi oyunlar (evcilik, doktorculuk vb.) çocuğun durumu miş gibi canlandırmasını ve o ortamda çözmesini sağlar, kendini ifade etme imkânı verir. Gevşemesine ve sıkıntılarını gidermesine yardımcı olur.
- En önemlisi çocuk çok mutlu olur. :))
- Oyun yoluyla çocuk hayal ve gerçek arasında ayrım yapmayı öğrenir. Oyunun kendisi çocuğun hayatı ve kendini anlama ve anlamlandırma süreci.
- Oyun vücudunda denge unsurunu geliştirir. Güç kontrolü sağlar. Hareket uyumu, ritim, hareket esnekliği sağlar. Motor becerilerini geliştirir ve böylelikle kas gelişimini hızlandırır, güçlendirir.
- Oyun çocuğa topluluk karşısında korkmadan konuşma becerisi kazandırabilir. Ses tonu vurgu mimik ayarlamalarını salar dil gelişimine katkıda bulunur.
- Kelime dağarcığı artar. İfade etmeyi, sözlü olarak ifade edilenleri anlamayı öğrenir.
- Oyunlar çocuğunuzun problem çözme becerisini arttırır. Dikkatini toplamayı ve el kol koordinasyonunu arttırır.
- Miş gibi oyunlar muhakeme yeteneğini arttırır. Hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştirir.
- Çocuklar oyun yoluyla pek çok şey öğrenir.Mesela renkler, kısa -uzun, büyük - küçük gibi kavramları.
ahahaaa ama süper olmuş kiii:):)
YanıtlaSilTESEKKÜR EDERİM :99
SilBenim de en sevdiğim oyundur -mış gibi. Minik ile oynarken hem gülüyor hem de ani fikirler buluyoruz.
YanıtlaSilaynı fikirler bulmak ne güzel
SilNe güzel sakinliğinizi korumuşsunuz.Sonuçta da ne kuzucuk üzülmüş ne siz. Keyifli günler dilerim.
YanıtlaSilçok teşekkür ederim :))
Sil