23 Haziran 2013 Pazar

Barbunya Temizleme ve Oyun Parkı : )

Barbunya Oyun Parkı
Bu satırlar montessori' den :'Günlük hayata ilişkin nesnelerle de meşgul olan çocuklar pratik hayatla ilgili işleri öğrenirler. Bunlar arasında toz almak, suyun döküldüğü yeri kurulamak, leke çıkarmak, halıları kaldırıp rulo yapmak, onları yere sermek gibi ilginç ev işleri de vardır.
Bu alıştırmalar sadece çocuğun öz bakım becerilerini geliştirmek için değil, daha çok ellerini kullanma ihtiyaçlarını karşıladığından dolayı yapılır. Çünkü çocuk işe en iyi zekâsının gereçleri olan elleriyle yoğunlaşır. İş yaparken kullanılan el hareketleri insan zekâsıyla yakından ilgilidir. Bu nedenle ellerini kullanan çocuk zekâsını daha da geliştirir. Dolayısıyla çocuğun yaptığı sayısız ev işleri zihinsel gelişimini gerçekleştirmek için önemli fırsatlar sunar (Montessori, 1970)'.

Barbunya

Bunları okuduğumdan beridir kızımla ve oğlumla birlikte daha çok ev işi yapmaya çalışıyorum. Gelelim etkinliğimize... Kızımla birlikte barbunya temizledik. Minicik elleriyle bayağı temizledi. İlk etapta ben biraz barbunyaları açtım verdim. Sonra kendisi açtı. Sonra kendince bir oyun buldu.


Açtığı barbunya tanelerinin parka gittiklerini ve eğlenmeleri gerektiğini söyledi. Bende yıkanabilir bebek bezinden çıkan zürafa maketi ve garaj maket oyunundan bir parça ile kaydırak yaptım.


Sonra kızım onların başına barbunya kabuğundan öğretmeni kaydırağın başına koydu. Ve temizlediği barbunyaları kabuklarından çıkarınca oradan kaydırarak oynamaya başladı. Barbunya temizlemek daha eğlenceli hale geldi.: ) Bende el kaslarını çalıştıran bir faaliyet yaptığım fikri ile mutlu oldum.Sizde
Mutlu kalın...



4 yorum:

  1. çok güzel :) günlük hayata çocukları dahil etmek hemde eğlenmek... tam aradığım. Zaten getir götür işlerine başladım hele bi 18 ay olsun ev işlerini hep badişe bırakıcam... eee annelik fedakarlık ister demişlerdi 18 ay yeter de mi? :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 18 ay çok bence 17 ay yeterli : ) tüm ev işleri ona bakar artık.

      Sil
  2. ne güzel paylaşımlar var bu blogda.ileride lazım olur bana:) sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler. sizin bloğunuzu hemen takibe aldım. Ne güzel paylaşımlarınız var

      Sil