27 Ağustos 2017 Pazar

Okula Başlayan Çocukların Akranları İle İyi İlişkiler Kurması İçin Onları Nasıl Hazırlamalıyız? - 2




İlk okul ya da anaokuluna başlayan çocukların arkadaşları ile iyi ilişkiler kurması için evde yapacağımız etkinlikler neler , hangi be etiketi ev ortamında kazandırıp okula göndermeliyim , evde neler yapabilirim ? gibi sorular benim hep aklımda idi. Okula başladığında sosyal açıdan donanımlı olsun, hayata karşı güçlü olsun, okulda mutlu olsun anne olarak isteğim idi. Bu yazacaklarım okuduğum kitapların , aldığım ders notlarının, eğitimlerim ve  deneyimlerimin paylașımı.
bu etkinliklerimizde dışarda karşılaşılabilecek sıkıntılı olaylar ve krizler ile ilgili mini dramalar ya da canlandırmalar ile çocuğa karşılaşabileceği sosyal ortamlar ile ilgili önceden hazırlamak amaç.


Çocukları mümkün olduğunca akran gruplarının içinde bulundurun. Ne kadar bulunursa sosyal davranışı anlama kapasitesi artar.Çocuk kuralları ve normları anlar. Kendi becerilerinin ve yeteneğinin farkına varır.

Gelelim ilk etkinligimize.
1. Hatayı kabul etme ve bir isteği ifade etme becerisinin geliştirilmesi:

Öneri : çocuğunuza bir örnek hikaye anlat sonra ona sorular sorun. Bu sayede karşılaşılabilecek sorun ve bu soruna çözüm yolu ile ilgili zihninde bir pencere açın.

Örnek hikaye: Burcu ile Can iki arkadaşlar. İkisi de okula yeni başlamıştı. Burcu resim yaparken Can gelip Ben de boyayacağım diyerek, elinden boya kalemini çekti aldı. Burcu bu duruma çok şaşırdı.

Örnek sorular:
1_ Burcu ve Can Neredelerdi
2_ Can ne yaptı, burcu ne hissetti
3_ sana böyle bir şey yapılsa sen ne yapardın, ne hissederdin
4_bir arkadaşımızın eşyasını ihtiyacımız varsa ondan nasıl istemeliyiz
5_ bir arkadaşımız eşya mısınız zorla alırsa bu durumda ne yapmalıyız
6_ sınıfta bir arkadaşımız hoşlanmadığımız bir şey yaparsa ne yapmalıyız
7_ şimdi burcu ne yapmalı, Can ne yapmalı,
8_ bir arkadaşın diğer arkadaşına bunu yaparsa sen ne yapmalısın,
9_ Can özür dilemek için ne yapmalı neler söylemeli,

Bu çalışma Çocuğunuzu akran zorbalığına karşı ne yapması gerektiği ile ilgili de hazırlar. 1. sınıfta akran zorbalığı ile karşılaşmayan çocuk yok gibidir. Sosyalleşmenin bir parçası. Eğer önceden Çocuğunuzu ruhen hazırlarsınız, Çocuğunuz bir sınıfta daha rahat eder ve doğru bir şekilde sosyalleşir. Kendisi de akran zorbalığı yapmaz. 






2 yorum:

  1. Vallahi bizimkiler gibi yetişmiş çocukları diğerlerinin arasına atarken Allah'a emanet etmektrn başka şans yok :D Her lâfa inanırdı mesela benimkiler, çocuk yalancı da diyemiyordun, şaka yapmış olmalı, sanırım hayal kurdu falan gibi kıvırtıp herkese inanmamalarını sağlayana kadar akla karayı seçmiştim. Bir an o günler geldi aklıma.

    YanıtlaSil
  2. Bu yıl oğlum ana sınıfına başlayacak. Çok heyecanlıyım. Ben de çok heyecanlıyım ve tabi aynı zamanda kaygılarım da var.
    Akranlarıyla bir arada olması için genellikle parka götürüyorum. Kendi yaş gurubu ile kaynaşmasını sağlıyorum.. Genelde izlenimlerim olumlu yönde. Bakalım okulda bizleri neler bekliyor. Önerilerinizi dikkate alacağım. Çok teşekkürler..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil