11 Aralık 2014 Perşembe

Kızıma yaptıgım Bed i Besmele Töreni


Kızıma yaptıgım bed-i besmele törenini paylaşayım dedim bir turlü yazamadım. Resimler de diğer yerde bir türlü atamadım biraz da ondan. Ama yine de paylaşayım dedim.bu töreni yapma nedenin çocuğum için özel olan bir anı kacirmamasini sağlamak . Dış hediye gibi ömrü boyunca bir kez yapabileceği bir tören.
Bed i Besmele osmanlı da yapılan bir tören.  Çocuklar 4 yaş 4 ay 4 günlük iken yapılan özel törene bed-i Besmele töreni deniyor.  ( hicri takvimle hesaplaniyor ) Zihninin en açık olduğu gün olarak kabul ediliyor. Yalnizca Sefer ayında Uğursuz kabul edildiği için  yapılmıyor ve erteleniyor du

Bed i Besmele Törenin kaynağı nedir ?
  Sevgili Peygamberimiz bir Hadis-i seriflerinde söyle buyuruyor:“Çocuklarınızı 4  yaş  4 ay, 4 günlük iken rahle basina oturtun.'  Bu Törenin kaynağı ve nedeni bu olmalı diye düşünüyor um.

O gün çocuğa bir cüz ve kuran hediye edilir kutlama ve tören yapılırdı.  Çocuğa hediyeler verilir.Ben ilk kez Osmanlıca dersi sırasında Hocamın verdiği bir metni tecrübe eder iken eğitim tarihi dersinde duymuştum. Farklı ve özel gelmişti bir çocuğun 4 yaş 4 ay 4 gününü kutlamak.  O zamandan aklima koymustum aslinda.Okuma yazma ogrenmeye başlayacak olgunluk ta çocukların kabul edildiği gün bu gün.  Yani osmanlı imparatorluğun da okuma yazma 4 yaş 4 ay 4 günlük iken başlıyor normalde. Tıpkı montessori , reggio Emilia eğitim sistemindeki gibi erken yaşta okuma yazma eğitimi var.

Ben kızıma o gün öğretmeninin iznini alarak doğum günü kutlaması gibi yaptım.  Pasta eğlence hediyeler. Kızım arkadaşları ile  bolca eğlendi.  Kres cikisi onu ve bazi arkadalaslarini alıp araba ile biraz nehir kenarinda gezdirdim.
Evde ise hediye cüz ve kur an aldım.  Bu günün çok önemli bir gün olduğundan bahsettim .  En güzel kiyafetini giydirdim.  Masanın üstüne kur an ve cüz koydum. Dua ettik. Cuz deki harfleri bir kez yüksek sesle bir kez ben o okudum bir kez de o tekrar etti. Daha sonra pek çok iyi niyet içeren onun da anlayacagi dilde dua okuduk ve amin dedik yüksek sesle. Gururlanıyor çocuk bu törenle ve onure oluyor.
Cuz olarak Ting sesli kalemin Elifba sini aldım.  Çocuklara göre ve eğlenceli. Görseli çok güzel.  Sonra başka hediyeleri de açtı.  Çok eğlendi ve kaç ay geçti hala ne zaman yapsanız,  tekrar yapalım mı.  5 yaş 5 ay 5 günlükken de olur mu gibi sorular ile karşılaşıyorum.
Bizim ki bireysel ve kendimize göre bir tören oldu. Öneri içermiyor.  Osmanlı Devleti ndeki uygulama da  bir sonraki yayın da ... Mutlu kalın. ..

37 yorum:

  1. MaşaAllah seni kutluyorum bu kadar bilinçli bir anne zor bulunur:) bak ben bilmiyordum bu töreni:)

    YanıtlaSil
  2. Tören oldukça anlamlı olmuş.Bencede küçük yaşta bu tarz eğitim çocuklar için daha kalıcı oluyor.

    YanıtlaSil
  3. Bilmiyodum boyle bir seyi .ilk defa duydum.

    YanıtlaSil
  4. maşallah hayranım size gerçekten örnek alınacak annelerdensiniz

    YanıtlaSil
  5. Canım çok ilginçmiş. Ne güzel bir kutlama olmuş.

    YanıtlaSil
  6. beklediğim yazı :) hadisi şerifi bilmiyordum Nihalcim çok faydalı oldu, sağolasın,
    tebrikleer:) maşallah çok güzel okur hatimler yapar inşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah canım . : ) semacigim ben çok heyecanlandim yaparken

      Sil
  7. 4 yaş 4 ay 4 gün konusunu duymuştum, fakat tören olayını bilmiyordum. Ne güzel yapmışsınız, hem biz de öğrenmiş olduk böylelikle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unutulan bir adet. Ben de ders olmasa bilmiyor dum. : )))

      Sil
  8. Valla ilk kez duydum buyuksun ustad senin evladin olasim geldi inan

    YanıtlaSil
  9. Amin alayida denebiliyor osmanlida..benimde küçük öğrencilerim vardi 2 sene önce bende onlara duzenledim.4 yas 4 ay ve 4 gün olanlari önce arabayi balonlarla susleyip sokak araparinda gezdirdik.ozaman atlarin üzerinde gezdirilirmis tabi bizim imkanimiz yok.:) ardindan cami gezisi..ve ilk dersleri..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oo ne güzel . Faytona çok b indirmek istemedim. Fayton daki atlar a kötü davranıyorlar diye. Adana da o imkan var. Çok da uygun fiyata 20 -30 tl ye gezdiriyorlar ama ..

      Sil
  10. maşallah çok severek ve hayranlıkla okudum :) Asım ın nesline doğru inşallah:)

    YanıtlaSil
  11. İlk kez duydum bilmiyordum! Anneliğine hayranım şapka çıkarıyorum vallahi! Nasıl da güzel, anlamlı bir uygulamaymış! Herşeyin de en güzelini bulmak/bilmek senin özel yeteneğin canım gönülden tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah sevgili yüz yıllık konak. Birlikte olmak çok güzel sizi tanımak : ))

      Sil
  12. Sizi cok begenerek takip ediyorum, ben de heveslendim. Benim kizim 3 yasinda basladi egitime, cok guzel bir motivasyon olacak. Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  13. Ay ne iyi oldu öğrendik. Hayırlı olsun inşallah. İlim irfan sahibi hayırlı bir insan olsun kuzucuk. Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  14. ilk kez duydum ve çok etkileyici sizi canı gönülden tebrik ediyorum bunu bir yere not etmeliyim kızım için

    YanıtlaSil
  15. harikasın canım kızım 1 ay sonra 4 yaşına girecek bunu unutmamam lazım bende yapacağım mutlaka:)

    YanıtlaSil
  16. tebrik ediyorum sizi kocamannn :)

    YanıtlaSil
  17. ne güzel olmuş, ilk defa duydum ben de

    YanıtlaSil
  18. Selamlar Nihal Hanım,
    Görselde paylaştığınız kitabın adını bulamadım .
    Yardımcı olabilir misiniz.
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  19. Bedii besmele bir Osmanlı alışkanlığıdır İbadet hükmü yoktur Dinimizde böyle bir uygulama yapılmamıştır böyle bir hadisi şerif yoktur Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyuruyor
    Benim ağzımdan yalan uydurmayınız! Her kim benim ağzımdan yalan söylerse Cehennem’e girsin!” (Buhârî, İlim, 38)
    “Her kim, söylemediğim şeyleri bana isnâd ederse Cehennem’deki yerine hazırlansın!” (Buhârî, İlim, 38)
    “…Her kim benim ağzımdan bilerek yalan uydurursa Cehennem’deki yerine hazırlansın!.” (Buhârî, İlim, 38)

    YanıtlaSil