18 Aralık 2013 Çarşamba

Pişirmeden Hazırlanan Tuz Seramiği


Pişirmeden hazırlanan tuz seramiği hazırladık. Bebişler kendi elleri ile yoğurdu. Artık bu konuda uzmanlar. Çok güzel hamur yoğuruyor. Hatta bazı günler etkinlik sofrasını serip ortasına oturuyor, ben ilgilenmezsem elimden alıp unun bulunduğu çekmeceyi açtırıp, unu istiyor, Neredeyse her gün hamur yoğuruluyor bizim evde. Eski hamur olmaz. İlla yenisini istiyor.Pişirilmeden hazırlanan tuz seramiğinin malzemeleri neler:
  • 2 çay bardağı un
  • 1 çay bardağı tuz
  • 1 çay bardağı su
  • 1- 2 damla sıvı yağ
  • Zararsız toz boya
  • Geniş bir kap


Boya hariç tüm malzemeleri karıştırdık. Biz bu tuz seramiğinin içine boya ilave etmedik.Hamur kuruyunca dışını boyadık.Ama normal prosedürü boya dahil hepsini karıştırıp parçalara ayırmak ve şekil verip kurutmak.


Bir kısmı pütürlü oldu. Zaten bebişlerin yaptığı etkinliklerde bazen mavi boncuklar çıkar. Yapraklara birde ağaç gövdesi ilave yaptık ama oğliş ısırıp parçaladı. Merak etti galiba yapısını yada kurabiye sandı. : ) Tuzlu olunca hemen  tükürdü.Canı sağ olsun. Şimdilik planım eva süngerden gövde yapmak.


Hamur çocuğunuza verilerek şekil vermesi  istenir. Şekillendirme esnasında  artık materyaller de kullanması istenebilir. ( Mesela ipler, kibrit çöpü, fındık kabuğu gibi. ). Kuruttuk ve boyadık. Son bahar ağacı yapacağız. Kış olduğu için kuruması biraz zaman alıyor. Henüz kurumadı. 4 gün oldu ama hala tam kuru değil.


 Bir tanede turuncu meyve yaptık. Aralarına koymayı düşünüyoruz. Kullandığımız kibrit rahat boyanmasını sağladı. Kuruturken taktık. Boyarken sulu boya, parmak boyası ve akrilik boya kullandık. Sulu boya ile yaptıklarımız diğerleri kadar parlak olmadı ama yine de güzel. Mutlu kalın...



12 yorum: