Annelerin 'boy uzatan bir formül' olduğunu duyduğunda akan sular duruyor. Bir arkadaşım 'olmamış yeşil ceviz reçeli 'nin çocuklarda boy uzattığını söyleyince akan sular durdu. Ya tutarsa ya gerçekten uzatıyorsa diye bir gayret taze ceviz reçeli yapmaya başladım. Bilmiyorum uzatıp uzatmadığını :)) Yıllardır yapmıyorum bu reçeli. Zor gelirdi bu reçeli yapmak ama dedim ya acaba ? deyip reçel yapma işine başladım.Taze ceviz reçelinin tarifine gelince:
Ceviz Reçeli Malzemeleri
• 50 adet ham ceviz
• 1 su bardağı su• yarım kg toz şeker
• bir çorba kaşığı limon suyu
• 5 lt su
• 5 tane karanfil
Kireç Kaymağı için Malzemeler
• 300 gram sönmemiş kireç
Kireç Kaymağı Nasıl Yapılır
2. Üzerine gayet yavaşça su ilave edilip güzelce karıştırır.
3. Kirecin dibe çökmesi gerekiyor. Aman çocuklardan uzak tutun. Bir gece bekletin ve ertesi gün suyu dikkatlice süzülün. Pek hareket ettirmeden. Bu su reçel için kullanılacak geri kalan kireçli kısımı mutlaka atın.
Ceviz Reçeli Tarifi
1. Yeşil Cevizin kabukları patates soyucu ile çok ince soyulur Elinize eldiven geçirmeyi unutmayın.
2. Bir kap içerisine su doldurulur ve cevizler bu kaba atılır. Su mutlaka her gün değiştirilir. Bu işlem 10 gün sürer.Yeşil cevizler 10 gün boyunca her gün sabah akşam değiştirilen su içinde bekletilir. Koyu ceviz kokulu bir su bu.3. 10 gün sona erince cevizler; yukarıda tarifini verdiğim el kireç kaymağı diye de ifade edilen (kireç suyunda) yaklaşık 5-6 saat bekletilir4. Bu süre sonunda cevizler; kirecin güzelce temizlenmesi için çok çok iyi yıkanması gerekir. Yıkadıktan sonra cevize bıçak yardımıyla bir kaç küçük delik – yarık açılır.5. Bir kapta suyu kaynatın ve cevizleri içine atılarak 5-10 dakika kaynatın ve soğuk sudan geçirin. Bu işlem 4-5 kez yapılır.6. En son aşamada ise cevizler bu suya atılır ve yumuşayıncaya kadar kaynatılır. (Bu süre 20 – 40 dakikayı alabilir.)7. Yaklaşık yarım kilo şeker, 1-1,5 su bardağı su ile kaynatılır ve daha sonra cevizler bu suyun içine atılır. İstenirse en son karanfiller ilave edilir.8. Reçel kıvamına gelince limon suyunu eklenir 5- 10 dakika kadar kaynatılır.9. Sıcakken kavanozlara doldurur kapakları sıkıca kapatılıp ters çevrilir ve soğumaya bırakılır.
Mevsimi mi tam zamanı . Bulunduğun yerin yüksekliğini ve havanın sıcaklığına göre bir Haziran'da 30 haziran arası yapılıyor. Ana Kriter yeşil cevizi bıçakla kesmeye çalışınca kolaylıkla kesilebilmesi.
Böyle alengirli tarifleri gördüğümde bunu kim, nasıl icad etmiş diye düşünmüyor değilim :) Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilben de bende :))
SilYapması çok zahmetli, eline sağlık canım. Bu arada en sevdiğim iki reçel vişne ve budur. Afiyetle tüketin. :)
YanıtlaSilOy yakın olsa da birlikte tuketsek
SilEpey de zahmetliymiş yapması.. Ama lezzet deyince hiç bir işten zorsunmayız biz kadınlar.. Afiyetle tüketin ceviz reçelini.:
YanıtlaSilSevgiler..
çok tesekkürler çok zahmetli bencede
SilKirece yatırmak zormuş ama 10 gün suyu değiştirmek cevize özel mi yoksa tüm kireçli işlem reçellerde yapılıyor mu acaba? Çok heves ettim ama 10 gün kısmı zor, yine de görür alırsam yapmadan durmayacağım. Afiyet olsun, boy uzatan yeşil cevizin reçelimi ham halimi?
YanıtlaSilevet ham hali imiş dediler. Ben de insallah deyip yaptım
Silçok zahmetli bir tarif olmuş. ellerinize sağlık. Taze ceviz bulabilir miyim acaba diye düşünüyorum.
YanıtlaSilçok tesekkürler. Umarım bulursunuz
Sil