16 Kasım 2013 Cumartesi

5. Ay Bilişsel Gelişim Alanı Etkinlik Planı


Gelişim Göstergesi:
  • 5.1. Elindeki nesneyle oynar.
  • 5.2. Yakın çevresinde bulunan kişi veya nesneleri tanıdığını jest, mimik ve hareketlerle gösterir.
  • 5.3. Çeşitli kokuları ayırt eder.
Öğrenme Süreci
  • 5.1. Yetişkin, bebeği minderlerle destekleyerek karşısına oturtur. Bebeğe oyuncakla nasıl oynanacağını gösterir. Onun dikkatini çekerek oyuncağı eline verir ve incelemesini bekler. Bebeğin oyuncaklarla nasıl oynadığını gözlemler ve gerektiğinde destek olur.
  • 5.2. Yetişkin, bebeğin tanıdığı ve ilgi gösterdiği bir nesneyi bebeğe gösterir ya da bebeğin tanıdığı bir yetişkin bebeğin görme alanı içine girer. Bebeğin tanıdık kişi ya da nesneye dikkati çekilir, heyecanını ve sevincini jest, mimik ve hareketlerle göstermesi beklenir.
  • 5.3. Yetişkin tülbent gibi ince yapıda bir kumaş ya da çeşitli kapların içine kabuk tarçın, nane, kekik gibi baharatlar koyar. Bunları bebeğe koklatarak çeşitli kokuları algılaması sağlanır. Bebeğin farklı kokulara yüz ifadesindeki değişiklik ile verdiği tepkiler gözlenir. Yetişkin “Ne güzel kokuyor gibi” ifadelerle bebeğin dikkatini kokuya çeker.
                                                                       
    Özel Gereksinimli Bebekler İçin Uyarlama
    • 5.1. Yetişkin özel gereksinimli bebeğin eline tutması için kaygan, pürüzlü, yumuşak, sert yüzeylere sahip farklı nesneler vermelidir. Özel gereksinimli bebek nesneleri eliyle tutup dokunmaya başladığında yetişkin nesnenin adını sık tekrarlarla bebeğe söylemelidir
    Açıklama
    • 5.1. Tehlikeli olmayan ve boyutları bebeğe uygun olan her türlü nesne oyuncak olarak kabul edilir. Oyuncakların hepsi aynı anda bebeğe verilmemelidir.
    • 5.2. Bebeğin kendine ait nesneleri diğerlerinden ayırt edebilmesi için biberon, battaniye, çıngırak gibi sık kullanılan nesnelerin sürekliliği sağlanmalıdır. Ara ara farklı nesneler de kullanılarak nesne çeşitliliği arttırımalıdır.
    • 5.3. Bebeğin, verilen bir kokunun, diğerinden farklı olduğunu, yüz ifadesindeki değişiklikler ile göstermesi beklenir. Farklı kokuların ardı ardına verilmemesi gerekir. Önemli olan bebeğin çeşitli kokuları algılaması ve yüz ifadesi ile ayırt ettiğini göstermesidir. Doğal kokular kullanılmalı, kimyasal kokulardan uzak durulmalıdır.

    Değerlendirme
    • Reflekslerin kaybolup kaybolmadığının kontrolü yapılır. Altıncı ayda kaybolan nesneyi arama ve sekizinci ayda saklanan nesneyi bulma davranışları izlenir. Gelişim izleme formundaki ilgili aylara ait maddeler gözlenerek değerlendirilir. Değerlendirme sonuçlarına göre öğrenme süreçlerinde gerekli görülen düzenlemeler yapılır.
    Bu etkinlikler ve gelişim çizelgesi milli eğitim bakanlığı eğitim programından. Tüm ayların bilişsel, ince-motor, kaba-motor, sağlık, dil, sosyal-duygusal  amaç ve kazanım ve etkinlik  listesi için buraya tık tık. (Çocuğunuzun gelişim farklılıkları olabilir. Yazılanlar bilgi amaçlıdır. Kesinlik içermemektedir. Lütfen çocuklarınızla ilgili önemli  konularda sadece konunun uzmanlarından bilgi ve yardım alınız.)

    2 yorum:

    1. merhaba doruğun annesi. Çok doğru bir konuya değinmişsiniz, ben de ilk okuduğumda aynı şeyi düşünüp, eşime sormuştum, siz sorunca hatırladım. Eşimin yanıtı: Gelişim durumuna göre, her çocuk farklı gelişim gösterir olmuştu.
      5. ayda oturmak çocuğun gelişim durumuna göre önerilebiliyor. Eğer çocuk kas yapısı müsaitse oturtulabiliyor. Benim oğlum 5 aylıkken destekle çok rahat oturuyordu. Bir arkadaşımın çocuğu 6 aylıktı oturmakta zorlanıyordu,

      YanıtlaSil
    2. estağfurullah. Bence en iyisi aile hekiminize bir sorun. Ondan sonra karar verin. Aile hekimi hem çocuğu genel kontrol eder, hem de doğru yönlendirme yapar , zamanı geldiyse oturtun der. Ben eşimin mesleği mesleği nedniyle oturup oturamayacağını ona danıştım, yoksa direk aile hekiminin yolunu tutardım herhalde. Bazen çocuk hastalandığında bana sen h...hanıma (ailehekimimize) götür, o daha fazla vaka görüyor, deneyimi daha fazla deyip, aile hekimine yönlendiriyor. Bu nedenle bende size aile hekimine sizin için de uygun sa gidin derim

      YanıtlaSil