1 Mayıs 2017 Pazartesi

Yeni Doğan Bir Bebeğin Duyu Organları Nasıl Geliştirilir ' Duyusal Bütünleme ' 0-1 ay





Yeni doğan bebeğin duyu organlarının gelişimi çok önemli. Biraz tecrübe paylaşımı biraz birikimlerin  paylaşımı. Hepsi Bizim kuzular büyürken ne telaş etmiştim. Gelelim duyuların gelişimi, desteklenmesine ve yeni yoğan bir bebeğin duyu organları nasıl geliştirilir ' Duyusal Bütünleme ' 0-1 ay periyodu konusuna ;

I.Görme :
Yeni Doğan bir çocukta görme net değildir. Annenin yüzünü ve kendince önemli bazı objeleri fark eder. İyi odaklanamaz ve karışık şekil ve renkleri ayırt edemez. Belli bir aya kadar siyah beyaz görür. Görme olgusuna, hareket ve dokunmaya olduğu kadar duyarlı değildir. İlk  gelişim basamağı hareket eden nesne veya insanı gözü ile ve daha sonra başı ile takip edebilmesidir.

ÖNERİ:

Nasıl görme  Desteklenir: Yatağının etrafına kırılmaz aynalar asabilir, yatak bas ucuna dönenceler dikkatini arttıracaktır.

 II.Dokunma:


Yeni doğan ilk olarak refleks hareketlerle yanıt verir. Dokunma duyusu anne karnında uyarılmıştır. Eğer hafifçe yanağına dokunursanız başını elinize doğru çevirir. Emme refleksi uyarılmış olur.Annenin dokunması ve teması bebeği rahatlatır ve güven duygusunu destekler. Bu aylarda yapılan masajlar çocuğun ilerde öz güvenli çocuk olmasının yolunu açar. Dokunmak anne ve bebek arasındaki ilişkinin gelişimi ve beyin gelişimi için çok önemlidir.


İlk aylarda bebek avucunun içine dokunulduğunda otomatik olarak dokunan şeyi kavrar.

ÖNERİ:

Nasıl görme  Desteklenir: Avuçlarının içine masaj yapın. Avuçlarından tutup alma kapama egzersizleri yapın


Sallanma ile ilgili özel not:



Bebeği sallamak ile ilgili farklı bakış açıları var. Kimi iç kulaktaki denge merkezini uyarır iken diğer bir bakış açısı asla sallamamak gerektiği ve çocuğa zarar verdiği şeklinde. Yalnız son araştırma dikkat çekici; Araç kullanır iken direksiyon başında uyumaya bağlı trafik kazalarında dünyada ilk sıradayız. Bebekken  sarsıntı ile uyuma arasında beynini ilişkilendirir isek yani bebek beynine bu komutu gönderir isek büyüyünce araç kullanırken sarsıntı ile uyumayı beyin ilişkilendirebiliyor. Özetle öneri bebeğinizi sallayarak uyutmayin.

III-İşitme:
Birinci aydan itibaren. Çocuklar özellikle annelerinin sesini   öncelikli olarak annesinin sesine tepki verir. Daha sonra anne Farkeder ki çıngırak anahtar zil sesi gibi ses nerede çocuklar tepki vermektedir. Bu tepki verme konuşmanın adamlarıdır.  çıngırak, zil gibi basit çevresel seslere ve insan sesine tepki vermekle birlikte duyduğu seslere Tabii ki anlam veremez.

ÖNERİ:
İlk ay yapabileceğiniz bir test: çocuğunuzun başının iki tarafına Ellerinize koyun bir sırayla parlaklığı düşük eğitim ve çocuğunuzun O yöne doğru bakıp bakmadığını kontrol edin Her şekil ama en az 10 kez olsun. Çocuğunuz Işıklı parmak şıklığınızı yaptığı yöne doğru dönüyorsa duyma var ama dönmüyorsa telaşlanmayın belki de bir şey yanlış yapıyorsunuz dur Ama mutlaka doktorunuza Bunu sorun.




VI. ve V Koklama ve Tat Alma:



Koklama doğumdan sonra en önce organize olan duyulardandır. Yaşamın ilk ayında çok önemli rol oynar. Bebek bu anlamaz zannetmeyin çok güzel tat alabilir. Tat alma duyusu annenin beslenmesi ile çeşitlenir. Yapılan bir araştırmada hamile farelere doğum öncesi bol bol sarımsak yediriliyor ve doğumdan sonra bebek farelerin sarımsak yemeye istekli olduğu ortaya çıkıyor. Yani çocuğunuzun damak zevkinde hamilelik dönemi beslenme önemli.

Yukarıda bahsi geçen  duyuların hemen hepsi sinir sistemi yapılandırılmasında doğumdan önce başlar .
Duyu organları ile  hareket arasındaki  bütünleşme sağlanamaz ise çocuğun  yaşamındaki  daha sonraki evrelerinde normal gelişimi zorlaşabilir.

ÖNERİ:
Çocuk doğduktan sonra bir sürü parfüm sıkmayın kendinize. Çocuklar için bebekler için koklama duyusu çok önemli. Sık sık banyo yapın ama deodorant kullanmamaya çalışın. Çocuğunuz deodorantın kokusundan rahatsız olur En önemlisi çocuğunuz için zararlıdır  İlk aylar acı yemeği önermiyorlar anne için çünkü her şeyin tadı süte geçiyor. Çocuğunuz fazla ekşi ve fazla rahatsız olacak akşam sizi uyutmayacaktır.

 Bakliyatları bol kimyonla tüketmeye çalışın. Ben ilk aylarda bir tatlı kaşığı kimyon ağzına atar, üzerine bol miktarda süt içerdim hem sütün bol olsun hem de çocuğumun fazla gazı olmasın diye. Tabii ki her şeyden az az yemeye çalışın çünkü damak tadımız çocuğa geçecek sütü yolu ile.

Gelelim duysal bütünlemeye. Bu aylarda duyusal bütünleme tüm duyuların mümkün olduğunca eşit oranda uyarılması ve desteklenmesi ile ulur. Duyusal bütünlemeyi yalnızca özel eğitime muhtaç çocuklar için  değil tüm çocuklar için çok önemlidir. Diğer yaş grupları yakında.... Mutlu Kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder