4 Kasım 2015 Çarşamba

Otel deki tuvalet in yaşındaki lavabo


Bir otele gittiğinizde böyle bir manzara ile karşılaşabilirsiniz.  Belki görenler vardır ama ben ilk kez gördüm.  Ne olduğunu internette araştırıp öğrendim . Aklımdan neler geçti


  • Modern bir pisuvar desem çok engin ve fazla karmaşık. 
  • İkinci bir tuvalet desem değil
  • Ayak için bir lavabo desem yada ayak spa lavabosu mu desem tek tip musluğu var
  • Spa oteli uygulaması desem bir şeye benzemiyor.
  • Tuhaf garip bir şey en iyisi dokunma mak ve google a sormak. Kaynaklar da hep ingilizce. 
En iyisi hiç dokunmadan internette artırmak.  Peki ne imis tah arat için özel bir lavabo.  Fransız adeti imis. Fransız ekol göre tuvalet bu şekilde oluyormuş.  Yani içini Elleme ya da dokunmak tuvalet in içini eklemek ile ayni.
Bunu neden mi paylaştım.  Karşılaşan olur ise çocuğa aman dokundurayına ya da abdest almak için bir yer sanmayın.  Ya da ayak yıkama lavabosu sanıp ayağınızı içinde yıkmayin diye. Belkide siz daha önceden biliyordum ve ben yeni öğrendim 😀😀. Mutlu kalın. ..

16 yorum:

  1. Tuvaletlere taharet musluğu koymak gibi pratik bir yöntem varken bu şeyi neden kullanırlar bilmem. Niyeyse tuvaletten çok tiksindirici geliyor bu bana :)

    YanıtlaSil
  2. Abu Dhabıdekı evımızde wc nın yanında bunlardan vardı. ordakı nerdeyse tum yenı evlerde bu sekılde taharet lavabosu var. Bız Camasır makınesı gıderı olarak kullanmısıtık gercı. Fransız manseli olduğu garıp keza taharet almayan mılletın taharet musluğu sakın afrıkadan Müslümanlardan kopyalamış olmasın onlar da....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ilginç değilmi. İlk çıkışı fransız faiselerle olmuş.

      Sil
  3. :)))aman aman sakın ellemesinler tabii ki, bildiğim kadarıyla "bide" deniyor (yıllar önce güzel sanatlarda öğrenciyken konu gereği dergilerde rastlamıştım). Aslında bu Avrupalılar klozetlere taharet musluğu koymuyorlarmış o yüzden mi icat ettiler artık bilemiyorum, ben duyunca aman Avrupalılar amma pis demiştim çünkü susuz tuvalet olur mu diye ıyy...anlaşılan bu şekilde yıkanıyorlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk çıkışı çok ilginç fransız faiselerle olmuş

      Sil
  4. İyi de arap ulkelerınde sıklıkla gordugum halde cesıtlı Avrupa ulkelerınde yasayıp ya da turıstık gezdıgım cok yer oldu hıcbır Avrupa ulkesınde gormedım bunu. Avrupalılar taharet almazkı taharet lavobosu geleneklerı olsun. Bence yıne afrıka sömürge ulkelerınden koyaladılar. cunku musluk sekılde yapamazlar cunku wc ler bıle dısarda ıdı. Hala daha tuvaletı dısarda evler var avrupada. Afrıkadan gorup begenmıslerdır ama tuvaletlrınde su bağlantısı olmadığından ayrıca bu sekılde bır cozum bulmuşlardır. ayrıca kesınlıkle o zamanlar afrıka ve arap ulkelerıne tıcaret ya da cesıtlı sekıllerde gezılerde bulunan Fransız soylularından cıkmmıstır cunku halk arasında eskı bınalarda genel geçer kullanılan hıcbıryerde bu tarz lavobolardan eser yok. dedıgım gıbı tersıne arap ulkelerınde ıse sıklıkla fordugum bırsey.... sız nerden araştırdınız acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu lavabo nun ilk çıkışı fransız hayat kadınlarının müşteriler arasında tah arat için değil Uzun temizliği için kullanmış olmaları. Bu şekildeki tuvaletin çıkış yeri arap ülkeleri değil. O zamanlar müslüman ülkelerde aslında daha sağlıklı olan alaturka tuvalet kullanılıyor. Zaten şu anda pek çok evde kullanılan alafranga Tuvaletler oturum pozisyonu ve kara yaptığı düşük basınç nedeni ile prostat hastalığı dahil pek çok hastalığın etkenlerin den biri. Resimdeki tarz tuvalet lere otururken ayak altına yüksek bir şey koyarak basıncı arttırır deniliyor. Ay nerden nereye geldim şeker.

      Sil
  5. tahmın ettıgım gıbı Fransızlar temizlenmek ıcın leğen mantığında kullanmıslar bunu ılk defa 1700 lerde yanı 1700 lere kadar temızlenmıyorlarmıs. mutlaka afrıkadan araplardan gorup kendılerınce tmeızlık yontemı dıye çıkarmışlardır ama su an hıcbıryerde goremezsınız.ılgınctır kı arap memleketlerınde yaygın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arap ülkelerinde yaygın olması ne ilginç. Ve giderek Türkiye de yaygınlaşması.

      Sil
  6. Batı'nın artık bırakıp bizim eski usulün sağlıklı odugunu itiraf ettikleri bu donemde onların Saçma sapan eski lerını kopyalamamız ne kadar da manidar.

    YanıtlaSil
  7. Daha evvel böyle bir şey görmemiştim, gerçekten mide bulandırıcı. Sanıyorum rastlasam bu nedir diye uzun uzun düşünürdüm.

    YanıtlaSil
  8. ay ben gördüm ki bundan var evet :) kadınlar için ki sanırımsam :)

    YanıtlaSil
  9. Yeni yapılan binalarda alaturka tuvalet bile bulamaz olduk. Modern (!) evler böyle oluyor. Halbuki doktorlar alaturka tuvaletlerin diğerlerinden daha sağlıklı olduğunu söylüyorlar.

    YanıtlaSil
  10. arkadaşımın kızı ilk gördüğünde saç yıkamak için lavabo sanmış ııığ bence gereksiz bir fazlalık :(

    YanıtlaSil
  11. ayak lavabosu o! abdest almak için. Bence tam tersine çok hijyenik! yani elini yüzünü yıkadığın yerde ayağını yıkamaktan iyi değil mi?

    YanıtlaSil