10 Eylül 2014 Çarşamba

Okulda anneden ayrı kalma korkusu için ne yapmak gerekir


 Okulun ilk gününden itibaren en cok karsilasilan problem; ayrılık kaygısı. Bunu yaşamayan çocuk  yada anne yok gibi. Bak içinin baktığı çocuklarda daha az annenin baktığı çocuklarda daha fazla görüyor genel olarak.Bu kaygı her çocukta
farklı düzeyde yaşaniyor ve okula ilk başlandığı gunlerde cok olagan bir durum.

Bu kayginin yasayis suresi onemli. Genelde 1 hafta olmasi beklenir. Bir aydan  uzun süren durumlarda mutlaka uzman  görüşüne başvurulması istenir.
Çocuk sizden ayrılmak istemiyorsa ne yapmak gerekir ?

  • Sabırlı olun
  • Oncelikle siz sakin olun ve çocuğunuza kaygılarını zi yansitmayin
  • Cocuğunuzla korkularını  hakkinda konuşun
  • Onu rahatlatın. Gözlerinin içine bakın ve sakin bir ses tonu ile ' ben her zaman senin yanındayım merak etme.  Okulun bittiğinde ben dışarda/ evde seni bekliyor olacağım ' deyin. 
  • Bazen de anne kendi kaygısını çocuğuna yansıttığı için bu sorun ortaya cıkabilir. Bundan dolayi ebevrun olarak kaygılı iseniz, kayginizi çocuğunuza belli etmeyin.  Yanında kaygılarını z hakkında konuşmayı n. Sakın görünmeye çaba gosterin.
  • Okulun başladiginda ilk birkaç gün çocuğunuza sizin  eşlik etmeniz uygun olabilir. 
  • Okula uyum sağlama döneminde ona yardımcı olurken, farkına varmadan  çocuğun korkusunu destekleyecek hareketler yapmayın. 
  • Okul çıkışında onu kimin karşılayacağını. Ne yapmasi gerektigini açıkça ifade edin.
  • ben önceden ufak hediyeler hazırladım.  Küçük hediye paketleri öğretmeninin gönderdiğini söyledim.  Bu gün okulda çok iyi bir çocuk olmuş sun. Diye övdü m. Hatta sevdiği dondurma çeşidini hazırlayıp ' öğreten in iyi bir çocuk olduğun için bu gün evde dondurma yesin dedi' dedim. Öğretmen nerden bildi benim Çilekli dondurma sevdiğimi diye sordu kuzum. 'Öğretmenler çok şey bilir özellikle sevdiği öğrenciler hakkinda' dedim. Çok mutlu oldu. Zaten kızım öğretmenin i çok sevdi. Adı melek öğretmen.  Bir öğrencinin en büyük şansı küçük yaşta iyi bir öğretmene rastlamak. Ve benim kızım öğretmenin kanatlarını giysileri altında sakladığı şüphelenilen.  
  • ' Beni güzel şeylere yönlendiriyor ve kendisi çok iyi bence o bir melek. ' Diyor. İsmi de 'melek ' olduğu için ve herkes ona melek dediği için ciddi ciddi şüpheleniyor. :)))
  • Zaten öğretmenin sevince cocuk okulu da seviyor. Yani öğretmen çok önemli.  Sahip olduğunuz en önemli şeyi emanet ettiğiniz öğretmeni çok dikkat edin. Ana Okulu çok önemli ama asıl öğretmen çok önemli.  
  •  Okuldan geldiğinde ya da Çocuğunuzu okuldan   aldığınızda okulda neler yaptığını. Gununun nasil gectigini sorun, onunla ilgilendiğinizi hissettirin. Başka bir işle uğraşırken değil yalnızca ona zaman ayırdığınız bir vakitte sorun. Basından geçenlerde ilgili sorular sorun, arkadaşlarının isimleri ni karakterlerini aklınızda tutun. Onlarla ilgili de sorular sorun. 
  • Ona size ait bir şey verin çantasında yada kaleminde olmasi için.  Pahalı olmayan bir şey.  Mesela anahtarliginizi çantanın bir kenarına takın,  tokanizi  , kaleminizi gibi.  Çok özlediginizde 

8 yorum:

  1. Buda yaşanması gereken bir durum, en iyi şekilde atlatmak için sakin olmak şart canım

    YanıtlaSil
  2. Ne tuhaf ben hiç hatırlamıyorum ilkokula başlarken neler hissettiğimi:) ama ağlayıp, yadırgadığımı sanmıyorum belki de ailede büyük kardeş olunca çocuklar yadırgamıyor, tek çocuklar için böyle okula giden bir örnek olmuyor aile de okulu sevdirmezse sorun olur diye düşünüyorum, mesela kimi anne,baba okulu öyle anlatır anlatır ki, çocuk okula gitmek için iple çeker, böyle yapmak gerek, şimdi kimi çocuk hüngür hüngür ağlıyor, dediklerinizi uygalasalar eminim ağlamazlar, belki de okulu korkulacak bir yer olarak görüyorlar ya da kimi ana, babalar yaramazlık yaparsan seni öğretmene veririm döver diyordur kimbilir? Malum bizim ülkemizde cahil çok :( hele bizim semti bir görseniz...kadının yanında çocuk kedi görünce pisi pisi diyor kadın hemen 'elleme seni yer" ! kulağımla duydum gözümle gördüm ! Hiç insan yiyen kedi gören var mı?:)))bu nasıl bir cehalet nasıl bir çocuk yetiştirmek :( ogün o kadına müdahale etmediğime pişmanım ama etseydim de anlayacak tip yoktu zaten :( sağlıcakla kalın arkadaşım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nasıl sunduğun çok önemli. kesinlikle doğru. Okulu öğretmenine söylerim diye durmadan tehtitli bir yer gibi sunarsan zaten sevmez okulu

      Sil
  3. biz bunu çok yaşarız kerem bana çok bagımlı bide herkez onun istedigini yapmalı geçimsiz bir çocuk kaygısı şimdiden çöktü valla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok canım ya kerem mi :)) 2 yaş sendromu yaşayan dunyanın en şeker çocuğu

      Sil
  4. Sanırım en önemlisi annenin tavrı, eyvah çocuğum endişelenecek ruh haline giren annenin bu hali hemen çocuğa yansıyor. Sen ne kadar doğal kabul edersen o da öyle yapıyor.

    Ama tabi ben şanslıydım, benim çocuklarım, doğduklarından beri burun buruna olduğumuzdan mıdır yoksa ben gaddar bir anne olduğumdan mıdır hiç bana düşkün değillerdir :-) Tabi bizim evde de her daim kurallar olduğundan okul onlara çok normal de gelmiş olabilir:-)

    YanıtlaSil