8 Eylül 2014 Pazartesi

Denver II Gelişim Testi Nedir? Nerelerde Ücretsiz Yaptırılabiir?

                                         
(153 numaralı telefon -belediye bilgi hattı- İstanbul da bu hizmeti vermiyor.  Diğer ilerde lütfen 153 'ü arayıp bu hizmeti verip vermediğini sorunuz. Ayrıca üniversite ve araştırma hasta hanelinde de bu hizmet  verilmekte. )

Denver II, 0-6 yaş çocuklarının gelişimsel değerlendirilmesinde kullanılan bir tarama testidir. 

DENVER II sağlıklı görünümdeki çocuklarda olası gelişimsel sorunları saptamak amacı ile kullanılır.

Üç temel alanda değerlidir:

a) Sağlıklı gözüken çocukları olası sorunları yönünden taraması,

b) Gelişimsel gerilik olduğundan kuşkulanılan işlevleri nesnel şekilde saptama olanağı vermesi,

c) Riskli bebekleri (örneğin doğum öncesi sorunlar, düşük doğum ağırlıklı ya da erken doğmuş, çoğul gebelikler, ailede gelişimsel sorunu olanlar, yardımcı üreme teknikleri ile doğan bebekler v.b.) izlemede kullanılabilmesi.

Sağlıklı gelişimi olan çocukların yaşamları boyunca 0-6 ay arasında bir kez mutlaka olmak üzere, 12-18 ay arası, 2-3 yaş arası ve 5-6 yaş arasında gelişim testi yaptırmaları önerilir.

Eğer ilk değerlendirme sonucu şüpheli ise ya da risk altındaki bir bebekte yapıldıysa görüşme aralıkları sıklaştırılmalıdır.

Denver II Testi sahada şu üç alanda kullanılmaktadır:

1- Klinik değerlendirme: Herhangi bir belirti göstermeyen sağlıklı çocuklarda ya da bazı belirtilerinden kuşkulanılan 0-6 yaş grubu çocuklarda tarama testi olarak kullanılmalıdır. Testin belirli aralıklarla (örneğin yılda bir) uygulanması gereklidir. Ayrıca anne-babaya çocuk gelişimi konusunda bilgi ve öneri verebilmek için uygun bir ortam oluşturur.

2- Özel Eğitim: Gelişimsel sorunu konusunda tanı almış ve özel eğitime başlatılan çocukların ilk değerlendirmeleri ve aralıklı olarak tekrarlanarak eğitim programının olumlu ya da olumsuz etkilerinin izlenmesine yardımcı olur.

3- Okul Öncesi Kurumları: Okul öncesi eğitim kurumuna başlayan çocuğun beceri düzeyinin ve gelişiminin belirlenmesi ve olası bir sorunda doktora/hastaneye yönlendirme amaçlı kullanılabilir.

 Denver II Gelişimsel Tarama Testi 4 ana gelişim alanı hakkında bize ayrıntılı bilgi vermektedir.

1-Dil gelişimi: Dil gelişimi ile zeka arasında çok sıkı bir ilişki olduğu uzmanlar tarafında sıklıkla söylenmektedir. Dil gelişimin temellerinin atıldığı ve konuşmanın en hızlı geliştiği dönemdir çocukluk. 

2-Kişisel Sosyal gelişim: Kişisel sosyal gelişim özellikle  çocuğun kendini ifade etmesi ve toplum içerisinde kendi kimliğini ve kişiliğini uygun bir şekilde ortaya koyması olarak tanımlanmaktadır. Okul öncesi dönemde çocuğun yabancı ortama( ana okuluna) girdiğinde çok farklı sorunlar yaşamaktadır. ve aileler hemen telaşa kapılmaktalar. Fakat şu bilinmelidir ki bu sorun bir sonuçtur. Bunun tohumları daha önceleri atılmıştır. İşte Denver II bu tür sorunların tespitinde önleyicilik fonksiyonunu üstlenmektedir.

3-İnce ve 4-Kaba motor gelişim: Öz bakım becerileri dediğimiz ve fiziksel beceriler dediğimiz yetenekleri kapsamaktadır. çocuğun yürümesi, tutması,  koşması, merdiven çıkmasına, yemek yemesi, tuvaletini yapması, üstünü giyinmesi vb. yetenekleri kazanıp kazanmadığını ölçmektedir.

Kaynaklar

http://www.gcn.org.tr/?Syf=26&Syz=107479
http://www.denver-testi.com/

20 yorum:

  1. Eveeet özel eğitim alanında önemli. Keşke bu tip testler gelistirilsr ama. Bizde uyarlama genelde bu da sorunlara yol açabiliyo. Valla maşallah Nihal abla okudukça hayran kalıyom sana :)

    YanıtlaSil
  2. ben bu testi Balca 10 aylıkken sormuştum doktorumuz her açıdan gelişimi normal çocuğu zorlamayalım bu test ile demişti ama ben şimdi yaptırayım diye düşünüyordum bir merakla ,çok faydalı olmuş bu bilgi canım arayacağım çok sağol :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim istanbul 153 artık vermiyorsun bu hizmeti

      Sil
  3. ne kadar duyarlısınız çocuk yetiştirme konusunda
    benim annem de bitanedir ama siz çok farklısınız :)

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir araştırma olmuş canım

    YanıtlaSil
  5. Yine bir şey öğrenerek ayrılıyorum burdan. Teşekkürler!

    YanıtlaSil
  6. sagol canısı çok aydınlatıcı bir yayın olmuş araştıracagım

    YanıtlaSil
  7. maşallah hayranlıkla takip ediyorum ablacım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah ama artık yapmiyormus büyük şehir İstanbul da

      Sil
  8. faydalı bir bilgi oldu teşekkürler nihalcim..

    YanıtlaSil
  9. Istanbul avrupa yakasında hangi devlet hastahanesinde yaptirabilirim acaba bu testi

    YanıtlaSil
  10. Istanbul avrupa yakasında hangi devlet hastahanesinde yaptirabilirim acaba bu testi

    YanıtlaSil
  11. Hemen hemen her ılçede isadem var orda yapıyorlar...

    YanıtlaSil
  12. İstambul anadolu yakasında bu testi ücretsiz yapan yer neresi acaba

    YanıtlaSil