22 Temmuz 2014 Salı

Kuzularla Asma Yaprağı Kurmak


Kuzularla yaprak kurduk. Pazardan son demi kalan yapraklardan aldık. kilosu 2.5 lira civarı idi. 2.5 kg aldık. 10 tl lik yani. Önce kuzularla kötü sararmış yaprakları ayıkladık. Yaklaşık yarım kilo kadarı kötü çıktı.

Sonra yaprakları dizdik. Aslında dizme işinde daha çok dağıtma şeklinde yaptılar.
O nedenle bu işi kuzulardan biraz uzakta yaptım. Sonra 1 litrelik kavanozlara koydum aralarına tuz atıp sararak. daha doğrusu yaklaşık 10 tane yaprağın sap kısımlarına kaya tuzu attım 1 çay kaşığı kadar, kendi etrafında sarıp kavanoza koydum.


Sonra üzerlerine sıcak su koydum. Kapağını sıcak suda kaynatıp sıkıca kapattım. Ters bir vaziyette büyük bir tencereye koyup, üzerine de kaynar su koyup 10 dakika kaynattım. Eski tıp yaprak salamuramız hazır oldu. Az tuzlu oluyor bu şekilde yapınca. Katta yıka kullan şeklinde. 5 tane 1 litrelik kavanoz kullandım 2 kg için. Aslında sıkıştırma usulü olursa 3 tane yetiyor ama o zaman yaprak ekşiliğini kaybediyor bu kadar lezzetli olmuyor. Bu şekilde kendi suyunda beklediği için lezzetli oluyor.

 Bunu hazırlamanın diğer yolu da tüm yaprakları büyükçe bir kaba koyup üstüne sıcak su dökmek bu şekilde basmak kavanozlara. Az yer kaplıyor ama biraz sanki  ekşiliği kayboluyor asma yaprağının. Kızım benim yaptığım yaprakları anne ne zaman saracağız deyip duruyor. :) Mutlu kalın...


16 yorum:

  1. ben difreze atiyorum cikartinca hasliyorum mis gibi oluyor rabbim gule gule yemek nasip etsin canim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım senin yolun da gayet pratik

      Sil
    2. Sagol canisi evlatlarinla ve sevdiklerinle mutlu huzurlu sofralarda yemeyi nasip etsin rabbim

      Sil
  2. mmm yaprak sarmasi yenilecek demkki yakinda,ellrinize saglik hepinizin...

    YanıtlaSil
  3. Şimdiden afiyet olsun.. Ağız tadıyla yemeni dileğiyle :) Ben bu sene üşendim yaprak alıp koymaya :/ Sanırım hazıra konacağım :)

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık, çok severim yaprak dolmasını
    Waww nolmuş bu siteye ayy çok güzel olmuş resimlerinize bayıldımm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım ben de çok sevdim harika bir ustanın elinde böyle oluyor

      Sil
  5. Afiyetle yiyin saplarini alip kavanoza basiyorum bende hic birsey koymadan kapatiyorum sonra saracgim zamab sicak suda hasliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuz da mı koymadan paylaşan bi ara bloguna yapilisini

      Sil
  6. Güle güle yersiniz inşallah canım püf noktalarını bilmiyorduk iyi oldu. Bu arada ben kilosunu 10 liradan almıştım :)) Senin fiyatı duyunca şaşırdım kaldım ;))

    YanıtlaSil
  7. Kış hazırlıklarına başlamışsınız ailecek:) güle güle ağız tadıyla tüketin:) senin basma yöntemin de hoşuma gitti. Bu sene yaptım artık, seneye nasip olursa ben de denerim.

    YanıtlaSil