19 Mayıs 2014 Pazartesi

Çocuklar İçin Havuzda, Denizde Güvenli Olma İpuçları Nelerdir?

                                 

Yazın bebişlerimizle birlikte tatile çıkıyoruz. Denizde ve havuzda güvenli olma ip uçları nelerdir? Çocuklarınızla nasıl daha iyi bir tatil geçirirsiniz? Bilginin güvenlik, güvenliğin de huzur getireceği tatil için ip uçları nelerdir? Bu yayında bunları mercek altına aldık.
Ana Prensipler:
1- Yüzme için mutlaka uzmanından eğitim aldırın, pek çok anne baba çocuklarına yüzmeyi kendisi öğretme yoluna gidiyor, oysa ki baştan yanlış bir şekilde yüzme öğrenen çocuğa doğru teknikle yüzme öğretilmesi,  hiç bilmeyen bir çocuğa yüzme öğretilmesine göre çok daha zor.
2- Çocuğunuz yüzmeyi öğrendikten sonra da her zaman suyun çevresinde siz olun ve gözlemleyin. Çocuğu çocuğa emanet etmeyin.
3- Basit ilk yardım tekniklerini öğrenin ve sık sık bilgilerinizi tekrarlayın
4-Havuza gitmeden ve havuzda iken doğru davranış ve güvenlik tedbirleri, muhtelif tehlikeler konusunda çocuğunuz ile konuşun. Kayma, düşme, kafa travması risklerinden bahsedin
5- Uygun olmayan   yüzdürme araçları ile çocuğunuzu havuza sokmayın. 
6-Çocuğunuz yanınızda yoksa ve yakında bir su kaynağı (havuz, göl gibi) varsa ilk olarak oraya bakın. Küçük havuzu olan işyerlerinde çocuğunuzu yanınızdan ayırmayın

                         

7-Suda çırpınan, başı dertte bir çocuk görürseniz,  önce kendi güvenliğinizi öne alarak kurtarmaya çalışın, unutmayın iki kişiyi kurtarmak, tek kişiyi kurtarmaktan daha zor. Benim gibi arabada uzun bir halat taşıyabilirsiniz. Her işe yarar, araba çekmede, birilerine yardımda.
8-Çocuk bakmakla sorumlu olan çocuk bakıcılarını ya da büyükanneleri mutlaka eğitin. Sık sık kural hatırlatması yapın. Bilmedikleri suya ayaklarını, ellerini  sokmamaları gerektiğini öğretin. Elektriğe kapılabilirler (süs havuzlarındaki elektrik kaçaklarına dikkat).
9-Evde açık havuzunuz varsa, alarm veren emniyet çiti kurun. Banyolarda jakuzi varsa banyoyu kilitleyin ya da en azından musluk ana vanalarını kullanmadığınızda kapalı tutun. Çocukların oyuncaklarını küvetin ya da havuzun içinde, kenarında bırakmayın. Aman çok tehlikeli.
10-Küvette yada çocuk havuzunda onları yalnız bırakmayın. Ne yazık ki 1 karış su bile çocuklar için tehlikeli olabiliyor.
11- Çocuğunuzu su kenarında, denizde  kimseye emanet etmeyin. 5 dakika için bile olsa. 
12- Kulak enfeksiyonu olan çocuğu doktora danışmadan havuza sokmayın.
13-5 aydan küçük çocuklar başlarını sabit tutamayabilirler, 12 aydan küçük çocuklar, vücut ısılarını dengeleyemezler, bağışıklık sistemleri tam gelişmediği için 6 aydan küçük çocuklara havuz önerilmiyor.
                           
14- 3 yaşından küçük çocuklara yüzme dersini pek çok pediatrist önermiyor.(nedenini bilmiyorum). Pediatristinize sormadan yüzme dersi kararı vermeyin.
15-Havuzda ya da denizde çocuğunuz kol mesafesinden daha uzakta olmasın. Yaş düzeyine göre mesafeyi arttırırsınız. 3 yaş için 1 kol mesafesi. Sonraki her yaş için yaklaşık yarım kol mesafesi ilave ediliyor.

Kaynaklar
http://www.annelikbilinci.com/makaleler/bebeklerin-yuzmesi-konusunda-guvenlik-onlemleri.html
http://www.trygghansa.se/sitecollectiondocuments/dokument/babybojen/th-bb-20140130-tr.pdf
http://tr.kllvx.com/travel-accommodations/hotels/1017070420.html
http://www.kraftsandkiddos.com/10-water-safety-tips/
http://www.teachmetoswim.com/

8 yorum:

  1. Güzel bir konuya değinmişsin, ben Beyaz'ı 7 aylıktan beri havuza sokuyorum, yüzmeyi öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum. http://didemveburakgeziyor.blogspot.com.tr/2014/01/beyaztn-okullar.html yazmıştım zaten, Allah korusun kötü birşey başına gelirse kendini kurtarabilsin oğluşum.

    YanıtlaSil
  2. Nihal hanım yepyeni bir blogum var takibe alarak destek verırsenız ve heyecanıma ortak olursanız cok sevınırım

    YanıtlaSil
  3. Geçtiğimiz yaz, denizin dalgalı olduğu günlerde gözümün önünde birkaç kaza yaşandı. Allahtan kötü sonuçlanmadı ama çocuk kucaktayken dalganın vurup, düşürmesi öyle olağan ki çok dikkat etmek gerekiyor. Minikler için kıyı bile tehlikeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında dediğin gibi çoook tehlikeli ve ben çok korkuyorum

      Sil
  4. güzel bir yazı benim oğluşda çok korkuyor sudan banyo yaptırmak işkence umarım geçicidir:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım benim ki de korkuyor, psikolog bir arkadaşın su korkusu ile ilgili paylaşımını yakında yayınlayacağım :))

      Sil