21 Nisan 2014 Pazartesi

Çocuğa İç Çamaşırı Kuralı Nasıl Öğretilir

Çocukları ‘Kiko’ tacizden koruyacak
Bir süredir kızıma cinsel eğitimi ve kendini koruma yı öğretmeye çalışıyorum ve bu konuda çoook tedişginim. Özellikle basındaki  son olaydan sonra iyice tedirgin oldum ve üzüldüm. Hem birşeyler öğretmeye çalışıyorum hem de sınırı aşmaktan korkuyorum. Çocuğu da tedirgin etmekten. Eşim iç çamaşırı kuralını okumuş. Bana da anlattı. Cinsel istismarı engellemek ve çocuğa anlatabilmek için çok güzel bir yol. 

İÇ ÇAMAŞIRI KURALI NEDİR?


İç Çamaşırı Kuralı, anne-baba ve bakıcıların, çocuklara, vücutlarının hangi kısımlarına başkalarının

 dokunamayacağını, böyle bir durumda nasıl davranmaları ve kimden yardım istemeleri gerektiğini 

açıklamalarında yardımcı olacak basit bir kural.

İç Çamaşırı Kuralı nedir? Çok basit; başkaları çocukların iç çamaşırlarına ve içinde kalan kısımlarına dokunmamalıdır. Çocuklar da aynı şekilde başkalarının bu kısımlarına dokunmamalıdır.
Kural, aynı zamanda çocuklara, vücutlarının kendilerine ait olduğunu, iyi ve kötü sırların, iyi ve kötü temas türlerinin olduğunu anlatmaya yardımcı olur

İç Çamaşırı Kuralı, anne-baba ve bakıcıların çocuklarıyla diyalog kurmalarına yardımcı olmak 

amacıyla oluşturulmuştur. Bu kural, cinsel istismarını önlemeye yönelik çok etkili bir araçtır.

İÇ ÇAMAŞIRI KURALINI NASIL ÖĞRETMELİ?

İç Çamaşırı Kuralı ’nın 5 önemli öğretisi vardır.

1. Vücudunuz size aittir

Çocuklara vücutlarının kendilerine ait olduğu ve hiç kimsenin, kendi izinleri olmadan, vücutlarına dokunamayacağı öğretilmelidir. Ebeveynlerin, cinsellik ve «vücudun özel kısımları» hakkında, cinsel organların ve vücudun diğer kısımlarının gerçek adlarını kullanarak çocukla erken yaşta kuracakları iletişim, çocukların neye izin vermemeleri gerektiğini anlamalarına yardımcı olacaktır. Çocukların, sevdikleri bir insandan gelse bile, bir öpücüğü veya bedensel teması reddetme hakları vardır. Çocuklara, uygunsuz bedensel temasa karşı derhal ve kesin bir biçimde “Hayır” demeleri, güvenli olmayan durumlardan kaçınmaları ve bunu güvendikleri bir yetişkine anlatmaları öğretilmelidir. Çocuklara, birileri bu konuyu ciddiye alıncaya kadar ısrar etmeleri gerektiğinin vurgulanması önemlidir.


Kitapta ‘El’, daima Kiko’ya dokunmadan önce ondan izin istemektedir. Kiko da ‘El’ e izin vermektedir; fakat ‘El’ Kiko’ya iç çamaşırından dokunmak istediğinde Kiko “Hayır!” der. Anne-baba ve bakıcılar, bu sahneyi kullanarak çocuklarına her an “Hayır” diyebileceklerini anlatabilirler. 

2. İyi bedensel temas - kötü bedensel temas

Çocuklar, uygun ve uygunsuz bedensel temasın farkını her zaman ayırdedemeyebilirler. Bu sebeple, çocuğa, bir başkasının onun vucudunun özel kısımlarına bakmasının veya dokunmasının ya da bunu istemesinin doğru olmadığını söyleyin. İç Çamaşırı Kuralı, çocuklara çok açık, anlaşılır ve hatırlanması kolay bir sınırı öğrenmelerinde yardımcı olur; bu sınır iç çamaşırıdır. Bu kural aynı zamanda yetişkinlerin çocuklarla bu konuda bir diyalog kurmalarına da yardımcı olur. Karşılaştıkları davranışın kabul edilebilir bir davranış olduğundan emin olmadıklarında, çocukların mutlaka güvendikleri bir büyükten yardım istemeleri gerektiğini anlamaları için elinizden geleni yapın.

Kiko, kitapta, kendisine iç çamaşırından dokunulmasını reddediyor. Anne-babalar, çocuklarına, bazı büyüklerin (doktorlar, bakıcılar, anne ve babalar gibi) çocuklara dokunmak zorunda kalabileceğini, ancak en ufak bir rahatsızlık hissettiklerinde “Hayır” demeleri gerektiğini açıklamalı ve onları gerektiğinde “Hayır” demeye teşvik etmelidir.

3. İyi sırlar – kötü sırlar

Gizlilik, cinsel istismar yapan kisilerin en sık başvurdukları taktiklerden biridir. İşte tam bu sebeple, çocuklara iyi sırla kötü sır arasındaki farkın anlatılarak bir güven ortamının yaratılması önemlidir. Çocukları endişelendiren, rahatsız eden, onları ürküten ya da üzen tüm sırlar kötü sırdır ve saklanmamalıdır; tam tersi güvenilir bir yetişkine (anne-babaya, öğretmene, polise, doktora) anlatılmalıdır. Kitapta ‘El’, Kiko’yu, biri ona uygunsuz bir biçimde dokunmak isterse bu davranışa karşı sesini yükseltmeye teşvik etmektedir.

Bu sahne, kötü sırla (çocuğu üzen ve endişelendiren birşey) iyi sır (örneğin bir sürpriz doğum günü partisi gibi) arasındaki farkı çocuğa anlatırken kullanılabilir. Anne ve babalar, çocuğu, kötü sırları kendileriyle paylaşması için teşvik etmelidir.

4. Önleme ve koruma yetişkinlerin sorumluluğundadır

Çocuklar istismara uğradıklarında utanç, suçluluk ve korku duygularını yaşarlar. Büyükler, cinsellik etrafında bir tabu oluşturmaktan kaçınmalı ve çocukların üzüldükleri, endişe duydukları ve kederli oldukları anlarda hangi büyüğe başvurabileceklerini bilmelerini sağlamalıdır. Çocuklar birşeylerin doğru olmadığını hissedebilirler. Büyükler her zaman çocukların duygu ve davranışlarına duyarlı ve açık olmalıdır. Çocuğun bir başka yetişkinle veya bir başka çocukla temas kurmayı reddetmesinin pek çok nedeni olabilir. Buna saygı gösterilmelidir. Çocuklar daima anne ve babalarıyla bu konuda konuşabileceklerini hissetmelidir.

Kitaptaki ‘El’, Kiko’nun dostudur. Yetişkinler, çocuklara günlük yaşamlarında destek olmak için vardır. Cinsel şiddetin önlenmesi öncelikle yetişkinlerin sorumluluğundadır ve yetişkinler bu konudaki sorumluluğu çocuğa yüklemekten kaçınmalıdır.

5. İç Çamaşırı Kuralı’yla birlikte ele alınacak diğer faydalı ipuçları

Haber verme ve açıklama

Çocuklara, kendileri için bir güvenlik ağı oluşturacak büyüklerin kimlerden oluşabileceği hakkında bilgi verilmelidir. Çocuklar, bu ağ içinden güvendikleri, kendilerini dinlemeye ve yardım etmeye hazır yetişkinleri seçmeye teşvik edilmelidir. Güvenlik ağından sadece bir kişi çocukla birlikte yaşayan biri olmalı, diğer kişi ise en yakın aile fertlerinin dışında biri olmalıdır. Çocuklar böyle bir güvenilir ağdan nasıl yardım isteyeceklerinin bilincinde olmalıdır.

Olayın bilinen failleri
Çoğu vakada, olayın faili çocuğun tanıdığı bir kimsedir. Küçük çocukların, kendilerini tanıyan bir kişi tarafından istismar edildiklerini anlamaları özellikle zordur. İstismarcıların çocuğun güvenini kazanmak için uyguladıkları hazırlama sürecini asla aklınızdan çıkarmayın. Çocukların, onlara hediyeler veren, onlardan bazı konuları sır olarak saklamalarını isteyen veya onlarla yalnız başına vakit geçirmek isteyen kişilerle ilgili ebeveynlerini bilgilendirmeleri, evde bir kural haline gelmelidir.

Bilinmeyen failler
Bazı durumlarda fail bir yabancıdır. Çocuğunuza yabancılarla temasla ilgili basit kuralları öğretin: “asla bir yabancının arabasına binme!”, “asla bir yabancıdan hediye kabul etme!”.

Yardım sağlama
Çocuklar, kendilerine yardımcı olabilecek meslek sahibi insanların (öğretmenler, sosyal hizmet görevlileri, ombudsmanlar, doktorlar, okul psikologları, polis görevlileri) ve yardım alabilecekleri telefon numaralarının var olduğunu bilmelidir.

NEDEN İÇ ÇAMAŞIRI KURALI DİYE BİR KURAL VAR?


Her beş çocuktan biri cinsel istismar ve şiddetin bir türüne maruz kalmaktadır. Bu durum, her yaştan, her renkten, her sosyal sınıftan ve her dinden çocuğun başına gelmektedir. Olayın faili, çoğu kez çocuğun tanıdığı ve güvendiği bir kişidir; bazen de bir başka çocuktur.

Bu durumun çocuğunuzun başına gelmesini engelleyebilirsiniz 
Çocuklarla iyi iletişim cinsel istismarı engellemenin anahtarıdır. İyi bir iletişim, açık olmayı; kararlılıkla hareket etmeyi; dürüst, dostça ve aşağılamayan bir atmosfer yaratmayı gerektirir.
İç Çamaşırı Kuralı size çocuğunuzla iletişim kurmada yardımcı olabilir
Çocuğa her yaşta İç Çamaşırı Kuralı öğretilebilir, çünkü her yaştan çocuk istismara maruz kalabilir.
Bu konuyu çocuğunuzla konuşmaktan rahatsızlık duyuyorsanız, lütfen şunu aklınızdan çıkarmayın; bir yetişkinin bu konu hakkında konuşması, bir çocuğun aynı konu hakkında konuşmasından muhtemelen çok daha güçtür
.

Konu hakkında daha fazla bilgi için lüffen....

 Mükemmel hazırlanmış. Tüm bilgileri oradan aldım. Avrupa konseyi resmi sayfası.Ben çok beğendim bu kuralı. Büyük ihtimalle pek çok anne zaten okumuştur ama ben yinede bir paylaşayım dedim.

 dilosun ayak izlerinde de pedofili ve cinsel eğitim ile ilgili çok güzel bir yazı var. Ona da bakabilirsiniz çok güzel bir yayın olmuş. Sevgiler...





12 yorum:

  1. Senelerdir çocuklara, dışarıda iken, okuldan gelirken, çoğu zaman ben götürüp getirdim.sürekli tembihlerdim.asla başkalarının arabalarına binmeyin, onlardan yiyecek kabul etmeyin.ve daha bir çok uyarı. Şimdi bile birisi 13 yaşında diğer ikisi genç oldu artık. Hala tembiherim devam ediyor. Anne babanın bu konuda çok duyarlı olması gerekiyor. Bazen kötülük, hiç ummadığın bir insandan en yakınından, dostundan, akrabandan, komşundan arkadaşından gelebiliyor. Belki bu başkalarına acayip gelebilir ama hiç kimseye körü körüne güvenmiyceksin.çünkü zaman bunu gerektiriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne yazıkki istatistikler en çok, çocukların güvendikleri kişiden darbe geldiğini gösteriyor

      Sil
  2. faydalı bir bilgi nihalcim, teşekkürler.
    günaydın :)

    YanıtlaSil
  3. Kız çocukları kadar erkek çocukları için de çok önemli kurallar. Bir çok arkadaşım alışveriş merkezlerinde küçük erkek çocuklarını tek başına erkek tuvaletine göndermiyorlar. Rabbim yardımcımız olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru esracığım. O arada blogun özel izinli görünüyor, ayarları mı değiştirdin

      Sil
  4. bu konuyu bende çok düşünüyorum, oğlum daha küçük ama yine de yavaştan anlatmak lazım.Artık herşeyden korkar olduk maalesef.

    YanıtlaSil
  5. Beni mahveden, inanılmaz huzursuz eden bir şey. Nasıl mümkün oluyor, nasıl yapılabiliyor anlayamıyorum kafam basmıyor. Öyle insanlar en kötü ölümü hak ediyor bence. Yaşamamaları gerek. Çok faydalı bir yazı ama içim bi fena oldu yazıyı okuyunca. Allahım sen koru tüm çocukları!!!!!

    YanıtlaSil
  6. Ne kadar yararlı bir konu seçmişsiniz, tebrik ederim. Çok istifade ettim. Son günlerde olanlara artık yürek dayanacak gibi değil haklısınız. Anne babalar olarak çocuklarımızı koruyamaz mı olduk, toplum mu daha çok bozuldu, insanlar mı insanlıktan çıktı. Düşünmek bile istemiyorum. Allah ıslah etsin.

    YanıtlaSil