10 Mart 2014 Pazartesi

Tirşik Çorbası Nasıl Yapılır


Ben bu çorbayı çok severim. Bu yayınım özellikle yapılışı kızıma kalması için. Tırşık yılan pancarı denilen son derece zehirli bir bitkiden yapılıyor. Bu bitkinin çiğ halini hiçbir canlı yiyemez. Çiçeği pis kokuludur ve çocukların  dokunulması istenilmez. Bu bitki dağlarda yada ilaçlanmamış portakal bahçelerinde ağaçların diplerinde olur. Taze iç kısımları toplanır. 


Yapılışı ise. Toplanan tırşık yaprakları eldivenle yıkanır. Yine ele eldiven geçirerek yada bir bez ile tutularak incecik doğranır. Doğranan tırşık yaprakları çok derin bir tencereye konulur. Sonra içine nohut, biraz döğme, yoğurt,tuz ve az bir miktar su konulur. Sonra üzerine ince bir tül konulup bol miktarda un atılır. 

Sonra üzerine ince bir tül konulup un atılmış olan yılan pancarı yapraklarının üstü bir kapakla ve bezle örtülür. Kapak kapatılırken bildiğiniz en aksi insanın ismi söylenerek kapatırlır. : ) Bu sayede tırşık ekşi olur : ) Mayalam işlemi için 12 saat bekltilir. Sonra ocakta düdüklüde yaklaşık 2 saat pişirilir. Tadına ara ara bakılır. Boğazınızı yakmadığında hazır olmuş demektir. Bu çorbaya Andırın doktoru da denir ve çok faydalı olduğuna inanılır. Ben senede 3 kez en az içmeye çalışıyorum. Çoook severim. Güzel kızım bu yazı özellikle sana. Anneden kızına.Mutlu kalın

23 yorum:

  1. ilk defa duydum, ellerinize sağlık :) gerçekten bu tatların çocuklara aktarılması son derece önemli, gittikçe eskiden yediğimiz tatları unutuyoruz, hem sağlıklı hem leziz yiyecek kültürümüzü çocuklarımıza kesinlikle aktarmalıyız:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler ben de kızım belki ileride yapar diye umut ediyorum. İnşallah okur ve yapar sevgiler

      Sil
  2. duymadım deniycam ama :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgili deeptone dikkjat et ama ellerine doğrarken. değerse yakıyor. zehirli bir bitki olduğu için

      Sil
  3. Hiç duymamıştım ama kesin benim çok seveceğim birşeye benziyor:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. keşke yakın olsak ve sana tattırabilsem sevgili handan

      Sil
  4. Ellerine sağlık Nihal nefis görünüyor :)

    YanıtlaSil
  5. Kahramanmaraş'a özgü bir çorbaydı sanırım bu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet adana ve kahramanmaraş bu çorbayı daha çok yapıyor. ama ana v atanı andırın ilçesi sanırım adanada da haruniye

      Sil
  6. İlk kez duyuyorum,tencereyi kapatma anı da çok hoşmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler ben kapatırken hep eşimin adını söylerim : )) acayıp ekşiyor

      Sil
    2. bir kere kendi adımı söyledim denedim. O kadar tatlı oldu ki içine ekşimesi için limon tuzu koymak zorunda kaldık şekerim : ))

      Sil
    3. şekersin şeker:)

      Sil
  7. ya bir yerde yedim sanki:) hatırlamıyorum.
    ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  8. aa ilk defa duydum bende.Oldukça zahmetli gibi.Ellerine sağlık canım.Eminim lezzeti çok güzeldir.

    YanıtlaSil
  9. I'm sure there is something lost in translation, but it sounds like you're making a homemade soup from a certain plant leaf. Thanks for coming over and sharing on Link'n blogs link up.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yes I'm doing a toxic soup from plant leaves

      Sil
  10. hayatımda gördüğüm en ilginç çorba :) çevremizde hiç yapanını duymadım ama buradan çok lezzetli görünüyor :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım: Sawako Kuronuma