20 Şubat 2014 Perşembe

Şalgam Nasıl Yapılır


Şalgam Adana'nın en sevilen içeceklerinden biri. Tadı da kokusu da içerken insanı büyüler. Özel şalgam dükkanları vardır Adana'da. Gider ayak üstü içersin. Yakının da da simitçi olur. Ondan da bir simit. İçine da acı süs büberi suyu az bir miktar.


Gelelim yapılışına. 1.5 kg siyah-mor havucun dışı eldiven giyerek temizlenir.
Boyuna dörde bölünür. Sonra 5 litrelik bidonun içine konulur. İçine kaynamış soğutulmuş su yada hazır su konulur. Yemek tuzundan az tuzlu olacak şekilde kaya tuzu, (iyotlu tuz olmaz) Bir avuç(3/4 su bardağ) köftelik bulgur bir bezin içine konulur. 10 kadar nohutta aynı bezin içine konulur) ağzı bağlanır. Bu karışımın içine konulur. Ben sarımsak tadını sevdiğim için 4-5 diş sarımsak da koyuyorum ayrı bir reha veriyor. Ağzını sıkıca kapatıp 10 gün sonra açıyoruz bu kadar. 10 gün sonra şalgamımız hazır.Hava sıcaklığına göre bazen 15 günü de bulabiliyor.Tadına bakınca belli oluyor. Bizim çocuklar şalgam içmeye bayılıyor. Çok sağlıklı ve bol vitaminli.Antioksidan ve ateş düşürücü etkisi var. Tavsiye derim deneyin. Mutlu kalın...

17 yorum:

  1. Benim eşim çok sever ama hiç denemedim yapmayı, hımmm, aklımda bulunsun.

    YanıtlaSil
  2. çok faydalı bir içecek elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler dediğiniz gibi çok faydalı. Ateşdüşürücü etkisi olduğu İtalya da yapılan bir araştırmada ortaya çıktı. bir farmakoknozi hocamız vardı. Mor olan her bitki kalbe faydalıdır derdi.

      Sil
  3. Rengi beni benden aldi :) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Bak bu hiç olmadı Nihalciğim, naptın sen ya, Adana da Turgut Özal üzerinde dersanelerden birinin altında yada yanında bir iki merdivenle çıkılan bir yer vardı, okul sonrası sırf şalgam içmek için uğrardık arkadaşlarla... Marketlerde satılanlar o tadın yanından bile geçmiyor, ah ah ,çok özledim çookk:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgili Hacerciğim. O yeri araştırıyorum. Bulur bulmaz haber vereceğim. : )

      Sil
  5. ellerinize sağlık, bir Tarsuslu olarak bende bayılırım şalgama :)

    YanıtlaSil
  6. Buna zulum deniyor ... hadi bakalim simdi pazarda mor havuc arayacaz .kim bilir kac eurodur bizim sosyete pazarimizda. Arastirip yazacam insallah. Baktim olmadi adanada bir arkadas var nihal, ona soyleriz gonderir belki ;)

    YanıtlaSil
  7. Çok severim ama acısız olacak.

    YanıtlaSil
  8. Çok teşekkürler Bu siteden de yararlı bilgiler edinebilirsiniz: http://www.nasil.com/salgam-nasil-yapilir

    YanıtlaSil
  9. muhteşem bir tarif mi ne çok teşekkürlerr http://www.nasil.com/salgam-nasil-yapilir

    YanıtlaSil