20 Ocak 2014 Pazartesi

Martin Luther King Günü

                           
Montessori erkinliklerinden biri olan  dünya lideri tanımada ilk liderimiz Martin Luther King. Kızıma Martin Luther King'in yaptıklarını anlattım. Ayrımcılık ne demektir, renk farkının önemli olmadığı gibi kavramları anlattım. Martin Luther King'in yaptıklarından biraz bahsettim.Tek bir insanın bile çok şey yapabileceğini anlatmaya çalıştım.



Önce farklılıklarımız olsa da 'hepimiz benzeriz' i anlatmak için  en basit, en bilinen etkinliğini yaptık. Dışı farklı renkte iki yumurtayı kırdık, kabuklarını yanına koyup içinin aynı olduğu örneğini yaptık. Dünyada önemli olanın renkler yada farklılıklar değil,  önemli olanın ne kadar insan olduğumuz olduğunu söyledim.


Sonra buradan gördüğüm etkinliği yaptım. Mavi ve yeşille dünyayı boyadılar, sonra kızım dünyayı yuvarlak kesti, kızım ve oğlum ellerini pastel boya ile boyadıkları kağıtlara koydular ve çizip kestiler. Sonra onları kardeşliği anlatmak için iki eli birbirine yapıştırdılar. Hatta kızım çocukların dileklerini gerçekleştirmesi için peri değneği yapıştırdı. 




Sonra kızımın dikkatini çekeceğini bildiğim Martin Luther King 'in sözlerinin rap yapıldığı şarkıyı dinlettim. Çok sevdi. 'I have a dream' in türkçesinden bahsettim. Amerika'da Ocak ayının 3. pazartesinin Martin Luther King günü olduğunu da söyledim. Etkinliğimiz sonlandı ama ay içinde Martin Luther King 'i pekiştirmeyi düşünüyorum. Mutlu kalın...

12 yorum:

  1. Ne güzel bir çalışma olmuş, bayıldım:-)

    YanıtlaSil
  2. Dünya Liderleri Etkinliği mi bak bu hiç aklımda yoktu. Biz de büyüyelim abla olalım yapalım bu etkinliklerden canım. Çok beğendim çalışmalarınızı her zaman ki gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler ben de sizin özellikle haftalık planlarınıza bitiyorum

      Sil
  3. nihalciğim bayılıyorum etkinliklerinize. verdiği mesajlara. an be an takibimdesin sevgili blogger anne:))) kayseriden sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hilalciğim senin bloğunu göremiyorum internette yok mu yoksa ben mi bulamıyorum

      Sil
  4. Dünyada gelmiş geçmiş ender liderlerden biridir Martin Luther King... Hayatı, yaşamı, idealleri beni her zaman çok etkilemiştir. Etkinlikler yine hem basit hem de çok öğretici. Sare'yi de sana mı göndersem acaba :) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben çok severim Martin Lurher King i kızımın da tanımasını istiyorum esracığım

      Sil
  5. Ne kadar güzel fikirlerin var Nihalcim süpersin ,bu arada tam bu konuya uyacak bir kitap var tübitak ın gökkuşağın tüm renkleri bir bak istersen canım ;)

    YanıtlaSil
  6. Esra hanimin da dedigi gibi biz cocuklari size gonderelim. Yine harikasiniz. Aslinda yurtdisina cikmadan once arkadaslarla bi projemiz vardi. Her gune bir anne diye... Anneler kendine bir brans secip o gun cocuklara 1 saat etkinlik yapacakti...yakin olsak kacirmazdim sizi... cok begeniyor ve takdir ediyorum gayretli calismalarinizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah canım hepimiz birbirimizden o kadar çok şey öğreniyoruz ki : )

      Sil