13 Aralık 2013 Cuma

Doğru Süt Pişirme Yöntemi Nedir ?


Bir yerlerde televizyon izlerken şahit oldum ( malum hala evde televizyonsuz hayata devam )  gıda mühendisinin olan bir bey açıklama yapıyordu. 'Evde gıda derecesi alın, gıda termometresi kullanın. Sütlerinizi pişirirken 65-70 derecenin üstüne çıkmayın. Yoksa tüm proteinler ölür. Telefonla arayan herkese aynı öneride bulunuyordu; hazır yada dışarıdan satın alınan  sütlerinizi kaynatmayın.
Benim mesleki bilgim, açıktan alınan sütleri en az 10 dakika havalandırarak kaynatmazsa Malta humması dahil bir sürü anaerob bakteri ölmüyor. 


Uzun süreli pastörizasyon yapılan sütün yararı tartışılıyor. En iyisi günlük pastörizasyon işlemi yapılanlar. Pastörize olmayan sütte bir sürü mikro organizma olma ihtimali var. İyi kaynatılmadan ( havalandırarak en az 10 dakika olması gerekiyor) yapılan taze peynir,  2 ay dan fazla tuzlu suda salamura edilmeden tüketilirse, o peynirde (eğer varsa ) malta humması mikrobu ölmüyor. Yani doğru şekilde  ısıl işleme maruz bırakılmamış süt ve süt ürünleri insan sağlığı için tehlikeli. Bebeğimize yedirirken aman dikkat. Mutlu ve sağlıklı kalın...

13 yorum:

  1. Ay ne çok detay var. Aşağı tükürsen bıyık, yukarı tükürsen sakal misali.
    Ben şimdilik günlük sütle mutlu mesut yaşıyorum; onu da çok kaynatmadan ısıtarak içiyorum gerçi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende daha çok günlük pastörize sütü tüketiyorum. Çocuklarla süt kaynatmak riski oluyor bende. Korkuyorum, üstlerine falan dökülürse diye. Benim küçük oğliş genelde kucağımda yemek yaparken, ne yapıyorum diye merak ediyor : )

      Sil
  2. Her gün yeni bir bilgi çıkıyor,
    Benim kendi düşüncem geleneksel olanın tercih edilmesi, biraz vitamin kaybolsa da birazı kalıyordur, belki ihtiyacımız olan da o kadardır,
    bu aralar kendi bloğumda paylaşımım olmasa da burayı takip ediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bloğunuzdaki paylaşımlar çok güzel, mangalayı ilk kez gördüm.
      Sütün geleneksel olanı güvenebileceğiniz bir yer varsa ve benimkisi gibi bebiş devirme riski yoksa güzel : ))

      Sil
  3. Bir de sütü süt olarak değil de, yoğurt yaparak süt ürünleri şeklinde tüketin diye bir şey duydum geçenlerde.
    Bizim iş yerinden biri söyledi ben oğluma öyle veriyorum, süt içirmiyorum diye. Sonra nette araştırdım biraz işte süt kaynatılınca içindeki vitaminler ölüyormuş, yoğurt yapınca tekrar aktive oluyormuş falan filan..
    Bloga yazıp bir sorayım bakayım kim napıyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okulda aldığım anne ve çocuk beslenmesi dersinde hocamızın dediği günlük pastörize süt ve yoğurdun ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiği idi. Bence çocuğu (eğer inek sütü allerjisi yoksa ) 2 yaşından sonra süt verilebilir. İlk önce sulandırarak , sonra tam süt. Böbreklere yük bindirmemesi için. Hocamız keçi sütünü özellikle çocuklara önerdiğini söylemişti. Günl
      k pastörize keçi sütünü. O da 2 yaşından sonra. Kademeli geçiş şeklinde idi.
      Günlük yoğurtlar, 6 aylıktan sonra az az diye hatırlıyorum.

      Sil
  4. Hep korkmuşumdur sütçülerin sattıkları sütten. Yeterince kaynatılsa bile benim bu konuda cesaretim 0

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben bir de güvenilir ve temiz sütçü bulma sıkıntısı yaşıyorum. Bir kez aldığımda sütte, hayvanı sağmadan önce memelerini yıkamadan sağmışlar, üff o kadar sası sası kokuyor du süt, midem bulandı. Nereyse bir ay süt içemedim. Temiz ve güvenilir yer bulmak ne kadar zorlaştı.

      Sil
  5. verdiğin güzel bilgiler için teşekkürler canım.

    YanıtlaSil
  6. Çok işe yaradı bu yazı Canım, hemen bir gıda termometresi edinmeliyim. Televizyonusuz günleriniz için ayrıca tebrik ediyorum sizi,sevgiler :)

    YanıtlaSil
  7. bende günlük süt kullanıyorum ama ısıtma konusunu bilmiyordum çok sağol canım ;)

    YanıtlaSil