3 Eylül 2013 Salı

Montessori Metodu Kitabı


 ' Montessori Metodu'  isimli kitabı bitirdim. Yazarı Eylem Korkmaz. Çok güzel bir kitap. ( Eriman Topbaşın yazdığı Montessori kitabı için buraya tık tık ) Montessori metodunu, okulda derste görmüştük. Sağ olsun hocamız çok ayrıntısı ile anlatmıştı. Bu kitap onu hatırlattı. Daha çok eğitimciler için kaynak kitap niteliğinde. Eğitimin tüm içeriğini ayrıntıları ile anlatmış. Esin kaynakları, olumsuz görülen yanları, itirazlar, akla takılan ve sorulan sorular, tarihçesi, kısaca her şey var.


Kitapta her çocuğun öğrenme hızının, gelişim düzeyinin ve ilgilerinin farklı olması nedeni ile eğitim içeriğinin çocuğa göre bireyselleştirilmesi gerektiği de anlatıyor. Çocuk, değer ve kültür gwlişimi ve öğretimi konusuna da yer verilmiş.



Montessori okulundaki sınıfların günlük plan taslağı örneği de var.Yaşlara göre ayrılan grupların ayrıntılı olarak anlatılmış.





Kitapta karakter eğitimi, ruhsal eğitim gibi pek çok yönü ile montessori eğitimine yer vermiş. Ben sevdim. Montessori ile ilgili her şey var. Metodu merak edenler ve tam anlamıyla öğrenmek isteyen birsinin okuması gereken bir kitap. Her şey var. 




Bakalım arka kapakta neler yazıyor?
... Kendi başına yapabilmem için bana yardım et! Ana akım eğitim öğrenme sürecinde kişiyi bağımlı kılarken, Montessori Metodu yukarıdaki fikirden yola çıkarak çocuğun bağımsızlık kazanarak özgürlüğe yol almasını sağlar. Montessori metodu, bu fikir doğrultusunda çocukların kendi kendilerine çalışabilecekleri, öğretmen müdahalesini azaltan eğitim materyalleri ve çocuğun tüm günlük etkinliklerini olabildiğince az yardım alarak yapabilmesine olanak sağlayan bir öğrenme çevresi sunar. 
Farklı yaşlardan çocukların bir arada öğrenmesine olanak sağlanır. Özel eğitilmiş öğretmen eğitimin belirleyicisi değil kolaylaştırıcısı ve rehberidir. Bir sınıfta bulunan tüm öğrencilerin aynı anda, aynı konuyu, aynı yöntemle öğrenebileceği varsayımına dayanan toplu eğitime karşı çıkar. Çocuğun öğrenme sürecini belirleyen kendi ilgileri ve hızıdır. 
Bu nedenle eğitim bireyseldir. Çocuğu diğer öğrencilerle kıyaslayan, derecelendiren ve rekabete yol açan değerlendirme yöntemleri kullanılmaz. Değerlendirmede çocuğun kendi ilgilerini keşfetme sürecinin bir parçasıdır. Tüm bu uygulamalar ve daha fazlası çocuğun kendi potansiyelini keşfedeceği ve ortaya çıkarabileceği bir öğrenme ortamı sunar. Montessori metodunun nasıl oluştuğunun ve nasıl uygulandığının anlatıldığı bu kitabın eğitimde alternatif yaklaşımlar arayışında olan ailelere ve eğitimcilere katkı sağlayacağını umuyoruz. ....
Mutlu kalın...

2 yorum:

  1. Turkiye ye gelmisken birkac egitim kitabi almak istiyorum acele tavsiyeleriniz lazim. Bu kitabi yazdim daha ..daha..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz:)
      Benim sevdiğim kitaplar:
      1-Çocuk Eğitimi El Kitabı: Haluk Yavuzer
      2-Reggio Emilia Yöntemi İle Harika Çocuk Yetiştirme-Lauise Boyd
      3-Montessori Yöntemi İle Çocuk Yetiştirme:Eriman Topbaş(Bence En Güzel Montessori Kitaplarından biri)
      4-Boyut Yayın Grubunun Doğru Bildiğiniz Yanlışlar (Kristina Murrin)-(Ben bunu set halinde aldım. Yemicem işte- Kim demiş yaramaz diye gibi kitaplar var.Çok güzel bir set ama içinde bu çok güzel aslında okumayı seviyorsun tüm sete de cesaret edebilirsin : ) )
      5-Waldorf yöntemi ile çocuğumu büyütüyorum- 0-7 yaş Barbara J. Patterson
      anne için Bunlar
      Çocuk için de Faaliyet dosyalarını öneririm. Ben en çok 'eğiten yayınları' nınkini sevdim. Ama kırtasiyeye ana okulları için faaliyet dosyası dersen harika şeyler verebilirler. Fiyatı 20-40 TL arası. Daha pahalı olanlar da var ama bunlar ihtiyacı görüyor.Kaç gün Türkiye'desin. Bu kitap güzel ama eriman topbaşı daha çok sevebilirsin. Daha pratiğe yönelik. Montessori ve Çocuğunuz Anababa el kitabı diye bir kitap var. O kitap spot bilgi ve harika. Montessoride bu iki kitap benim favorim. Tim seldin(Montessori Yöntemi ile harika çocuk nasıl yetiştirilir den bile daha çok sevdim. )
      Sevgiler ve tekrar hoş geldin

      Sil