8 Temmuz 2015 Çarşamba

Her Doğal Katkı Maddesi Zararsız mı? Carrageenan Gerçeği


Ailemiz için her zaman en sağlıklı ürünleri almaya dikkat ediyoruz.  Dikkat ettiğimiz en önemli kıstaslardan biri de bu gıdalar eğer mutlaka katkı maddeleri içerecekse bunların yalnızca doğal katkı maddeleri olması.
 Ancak bazı katkı maddeleri doğal da olsa bir takım riskler içeriyor.  Bunlardan bir de kırmızı algler ya da bir tür deniz yosunundan elde edilen “carrageenan (karagenen) isimli madde. 



Carrageenan (karagenen), gıdaların bir kısmına kıvam katılaştırıcı olarak (jelatin gibi) konulurken,
karışım içeren sıvı gıdalara karışımı bir arada tutmak için konulabiliyor. Aslında bu tür karışım şeklindeki sıvı gıdaların üzerine “kullanmadan önce çalkalayınız”  uyarısının konulması ile carrageenan ‘a hiç ihtiyaç kalmayabiliyor.



Peki carrageenan’ın sakıncası ne? 
  • Carrageenan (karagenen) bazı deneysel hayvan modellerinde (fareler gibi) özellikle bağırsaklarda “iltihap” oluşturmak için kullanılan bir madde. !!!!!
  • Hassas kişilerde sindirim sistemimizde de yaptığı bu. Bağışıklık sistemimizi tetikleyerek ağızdan başlayarak tüm sindirim sisteminde iltihaba yol açabiliyor.
  • Bu gıdaların tüketilmesinden sonra şiddetli karın ağrıları, kramp, bulantı, kusma ve ishal olabiliyor. 
  • Kullanılan ürüne bağlı olarak ağız içinde yaralar oluşabiliyor. 
  • Kalınbağırsak kanserlerine yol açabildiğine dair iddialar da mevcut.


Carrageenan hangi gıdalarda var?

Carrageenan  bazı katkılı ( çikolatalı, çilkeli vb) sütlerden, süt ürünlerinden bazılarından sosis gibi işlenmiş et ürünlerine, diş macunlarında bazı bebek mamalarına kadar pek çok üründe bulunabiliyor. İçindekiler listesinde varlığı kolayca bulunabiliyor.

Carrageenan hangi ülkelerde kullanılıyor?

ABD ve Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere pek çok ülkede gıda katkısı olarak carrageenan kullanımı yasal. ABD’de FDA’e (Gıda ve İlaç Dairesi) yapılan bir yasaklanma başvurusu kabul edilmemiş ancak sivil toplum kuruluşları bu konudaki çabalarını sürdürüyorlar. 


Sizde ya da aile bireylerinizde bazı gıdaların tüketilmesinden sonra rastladığınız ve bugüne kadar açıklayamadığınız sindirim sistemi rahatsızlarının bir kısmından bu doğal katkı maddesi sorumlu olabilir.



En azından şimdilik bu tartışmalı doğal katkı maddesinden uzak kalmaya çalışmak akllıca gibi görünüyor.

Mutlu kalın ...

6 yorum:

  1. Ayy ne yiyip içeceğimden korkar olduk
    Allah sonumuzu hayretsin

    çok güzel bir bilgi kaynağı olmuş sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben çok şaşırıyorum çocuklar için olan bir kısım diş macunlarının içeriğinde görünce carregeni. Doğal madde diye kullanılıyor, ama deneysel olarak farelerde bağırsak enflamasyonu oluşturmak için kullanılan bir ajan. Çocukların bağırsakları Allah a emanet. Yutuyorlar diş macunlarının çoğunu. Günde 3 defa kullanıldığını düşünsenize. Sonra çocuk karnım ağrıyor dediğinde ve hastalandığında doktor doktor gez.Bağırsaklarda iltahap çıksın, anne o kadar dikkat ediyorum nerede hata yaptım diye kendini yiyip bitirsin bir sürü sıkıntı da cabası.

      Sil
  2. Doğal ve katkı kendi içerisinde eğreti duruyor en sağlıklısı en katkısızı bence. Kendi tohum bankamız olmadıkça doğal ve sağlıklı kelimelerini çok kullanmayın zaten...

    ++ http://sadecemurmur.blogspot.com.tr ++

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tohum bankamız olmadığını bilmiyordum.

      Sil
    2. İnternetde araştırdığım bilgi ile duyduğum bilgi kesişmedi. Türkiye'de tohum gen bankası varmış. Ama yine hibrit tohumdan bahsediliyor. Kafam iyice karıştı ziraat mühendisi arkadaşlara bir danışayım benim bildiğim tohum bankasıyla bu araştırmam sonucu ulaştığım bankanın görevi bir mi değil mi. Tohum gen bankası biraz daha bilimsel tohum üretimi gibi geldi tüm tohumların dağıtıldığı merkezden öte. Yada çiftçiler arasında ithal tohum daha ön planda biraz daha araştırma yapmak lazım :)

      Sil
  3. hiç bir şeye güvenemez olduk nihalcim:(

    YanıtlaSil