3 Temmuz 2013 Çarşamba

Emekleme ve Koordinasyon Oyunu


Emekleme ve Koordinasyon
Kızım ve oğlum ile birlikte emekleme ve koordinasyon oyunu oynadık. Oyun için malzemeler basit; kurdele, sandalye ve oyuncaklar. Salonda sandalyeleri karşılıklı yerleştirdik ve kurdeleyi karşılıklı olarak sandalyelerden geçirerek oyun alanını hazırladık.




 Kızım kurdeleleri geçirmem ve sandalyeleri yerleştirmem için bana yardım etti. Sonra oyun başladı. Önce kurdelelerin altına tek tek oyuncakları koydum. Sonra kızım emekleyerek oyuncakları getirip kutunun içine attı.

Oğlum da etkinliğe katıldı. Hatta bu etkinliğe bayıldı. Keyfi gözlerinden belli idi. O da ablası gibi balıkları alıp kutunun içine koydu. Birbirlerine bazen balıkları verdiler. Sen bunu al, ben bunu alayım diye  oynadılar.


 Oyunu sonra çeşitlendirdik. Sandalyenin altına oyuncakları koydum ve sandalyelerin altından kızım oyuncakları toplayarak ilerledi. Oyun biraz daha zorlaşmış oldu. Oğlum bu etkinliği daha kolay yaptı.


 Oğlum ara ara oyuna muhalefet etti. Yukarıdan yürümeyi istedi ama olmadı tabi : ) Bu etkinlikte en az 25- 30 dakika eğlendik. İkisinin birden eğlenebileceği bir etkinlik yapmaktan ben de mutlu oldum.


 Bu etkinlikten sonra büyük koordinasyon oyunu oynadılar. Ne güzel, bu oyuncaktan pek sıkılmıyorlar. Kısa  süreli ama neredeyse her gün bu koordinasyon oyunu ile oynuyorlar.


  Öğle yemeği için kızım, deniz börülcelerini yıkadı. Tek tek ve birkaç defa. Canım benim, yıkama işlerinde bayağı profesyonelleşti.Ev işerine mümkün olduğunca dahil etmeye çalışıyorum. Basit ve kısa süreli olarak, onu sıkmadan. Montessori ev işlerine yardım konusunda ne diyordu bir bakalım:
'Günlük hayata ilişkin nesnelerle de meşgul olan çocuklar pratik hayatla ilgili işleri öğrenirler.  Bu alıştırmalar sadece çocuğun öz bakım becerilerini geliştirmek için değil, daha çok ellerini kullanma ihtiyaçlarını karşıladığından dolayı yapılır. Çünkü çocuk işe en iyi zekâsının gereçleri olan elleriyle yoğunlaşır. İş yaparken kullanılan el hareketleri insan zekâsıyla yakından ilgilidir. Bu nedenle ellerini kullanan çocuk zekâsını daha da geliştirir. Dolayısıyla çocuğun yaptığı sayısız ev işleri zihinsel gelişimini gerçekleştirmek için önemli fırsatlar sunar (Montessori, 1970)'.



Sonra kızımla birlikte çikolatalı sufle yaptık. Yumurtaları çok güzel kırdı ve malzemelerin ilavesinde bana yardım etti. Aşamalarını yayınlamıyorum, çok uzun olacak ama sonuç resmi aşağıda : )


Kızımla ve oğlumla birlikte dondurmalı suflelerimizi yedik. Oğlum sufleyi yer yemez uyudu. Tabi bir kaç dilimden sonra. : )

Mutlu Kalın...

6 yorum:

  1. çok güzel bir etkinlik olmuş. Ne kadar da yaratıcı bir aktevite. Uygulaması da kolay : )

    YanıtlaSil
  2. bende bunu deneyeceğim ama çok tembellik ediyorum şu sıralar, birde bu etkinliği yaparken tek çekincem Emre'nin anne sende yap diye tutturması :)

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Emre'nin annesi, benim kızım da tutturdu sende gel, sende yap diye. Bende yaptım tabii. Ama bir baktım bende çocuklarla birlikte kahkaha atıyorum. Emekleme yarışı bile yaptık çocuklarla. Eğlenmeye hazır olun, sevgiyle kalın.: )

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Şimalin annesi, yeni bebişin hayırlı olsun . Allah analı babalı büyütsün. Şimalın bu etkinlikte eğlenmesini umuyorum. : )

    YanıtlaSil
  5. Sizin etkinlikleriniz genelde pratik ve uygulaması kolay galiba : )
    Bir kordele yeterli oldu kızımın eğlenmesine, blok unuzu yeni keşfettim süppermiş...

    YanıtlaSil