3 Mayıs 2013 Cuma

Ana Okulu seçerken nelere dikkat etmeli


Kızım seneye anaokuluna gidecek.Doğru anaokulu hangisi, kızım en çok hangisinde mutlu olur, en çok hangisinden bir şeyler öğrenir, en doğru eğitimi hangisi verir gibi bir sürü soru insanın zihninde dolanıyor.
 Bunun için kızım daha doğmadan incelemelere başlamıştım.
Gezdikçe tecrübe edindim ve farklı şeylerle karşılaştım. Mesleki tecrübeler de bir araya gelince ana okullarını gözlem ve incelemelerim macera haline gelmeye başladı . )
Merak ettiğim şeyleri müfettiş gibi sorgulamak şeklinde değil de, sohbeti koyulaştırıp sohbet arasında soruyorum ya da geziyorum.



Nelere dikkat ediyorum:(Mekansal Olarak)
1- Depremle ilgili herhangi bir belgeleri var mı? Malum, bina güvenliği çok önemli. Depremlerde ne yazık ki ilk önce böyle toplu yaşam alanları yıkılıyor. Bazı ana okullarının binaları ya sonradan ana okuluna çevrilmiş binalar, ya da ticari kaygılarla bazı şeyler önemsenmemiş.  Ben ilk önce deprem raporunu soruyorum.



2- Mutfağı görmek istiyorum. Çocuğum nasıl bir ortamda, ne yiyecek bilmek istiyorum. Yemekler orada yapılıyorsa, personel galoş ve bone giymiş mi, eldivenleri takılı mı dikkat ediyorum. Tabii ben de bone takıp mutfağa giriyorum. İzin isteyip buz dolaplarını oradaki bir personelin açmasını rica ediyorum. Yiyeceklerin saklama şartları nasıl, içinde bulundukları kapların ağızları kapalı mı görmek istiyorum.  Çöp kutularında torba var mı göz ucuyla bakıyorum.. Kaşık çekmecesi kritik bence, kaşıklar ve çatallar ıslak ıslak mı  konulmuş, çekmecelerin  içi  kirli mi görmek istiyorum. Kaşıklığı kirli olup, kendisi temiz bir müessese hiç görmedim.



Yiyeceği dışarıdan geliyorsa hangi firma, ismini alıyorum. Bir de bir aylık yemek menülerini inceliyorum. İkindi kahvaltısında çikolatalı krema veren yerlere ilgili zihnimden eksi puan veriyorum.
3-Anaokulu gezdirilirken az kullanılan alanların temizliğine bakıyorum. Yangın söndürme tüplerinin üstü, merdivenlerin altı, göz ucuyla, kalorifer peteklerinin musluk yerleri. Temizlik göstermelikse oralar kirli oluyor.



4- Isıtma kalorifer ile ise kazan dairesi binanın altında mı, yoksa bahçede oyun parkından uzakta bir yerde mi? Klima varsa ne sıklıkla temizleniyor?
5-Pencerelerin yüksekliklerine ve pencere dışı demir yapılmış ise yangında tahliye için nasıl bir tedbir alındığına dikkat ediyorum.



6- Yangın söndürme tüplerinin son kullanma tarihleri geçmişse o ana okulunu hiç düşünmüyorum. Çocukların güvenliğini düşünmeyen bir ana okulunda çocuğumun ne işi var.
7-Personelleri yeterince bilgili mi ve hizmet içi eğitimi hangi sıklıkla alıyorlar? Buna yuvarlak yanıtlar veriliyorsa,  ya anlatan bilmiyor ya da personel hizmet içi eğitim almıyordur.



8-Anaokulu içi merdivenlerin ve basamakların çocuk emniyeti nasıl alınmış? Oyun alanında güvenlik tedbiri alınmamış basamaklar var mı ?
9-Bahçesinin büyüklüğü nasıl, hangi sıklıkla çocuklar bahçeye çıkıyor.




10- Öğretmenleri okul öncesi öğretmenliği mezunu mu? Yardımcı öğretmenlerinin sayısı kaç. Sınıflar en fazla kaç kişilik ve sınıfların büyüklükleri nasıl?

11- Kurşun içermeyen oyun hamurları mı kullanıyorlar? Malum, oyun hamurlarının kullanımı WHO (Dünya Sağlık  Örgütü ) tarafından yasaklandı.


12- Yüz boyanmasında kullandıkları boyanın markası nedir? Bakanlık tarafından bir kısmı toplatıldı ama hala piyasada zararlı yüz boyaları var. Ciltten emilimi yüksek olan bu boyaları ne sıklıkla kullanıyorlar?
13-Eğitim sistemleri nasıl? Hangi yayınları takip ediyorlar? Çocuk kütüphanelerinde hangi kitaplar var?



14-Kameradan herhangi bir sınıfın yaklaşık 1 saatlik faaliyetini gözlemliyorum. Öğretmenlerin tavırları, öğrencilerin yüz ifadeleri çok şey anlatıyor.
15- Yüzme havuzları varsa klorlama oranını kim belirliyor. O konuda sağlık bakanlığının herhangi bir denetim sonuç evrağı var mı (Mikroorganizma, klor miktarı vs.)? Fazla klor solunması veya temasının da ciddi yan etkileri var.



16- Atmosferi nasıl, elektriği önemli. Personellerin birbirlerine olan tavrı nasıl?
17- Havadar ve ferah mı? Tavanı yüksek mi, basık mı? Basık tavanlı mekanlarda ben bile bir saat dayanamıyorum. Böyle mekanlarda  çocuğumun  tüm gün kaldığını düşünemiyorum.



Bunlar benim dikkat ettiğim fizik şartlarla ilgili boyutları.
Kızımla ilgili olarak, Kızımı nasıl karşılıyorlar ismen hitap ediyorlar mı, davranışlarında bir sunilik var mı? En önemlisi  kızım orayı sevdi mi, gittiğinde mutlu olacak mı?

Eğitim şekli ve eğitim metodu ile ilgili ana okulunda merak edip sorduklarım, daha sonra...  Ne de olsa her ana okulu kağıtta yazılı olanı gerçekleştirmiyor, gerçekleştiremiyor.

Mutlu Kalın....

5 yorum:

  1. soruların hepsi çok güzel ama tüm bunları yanıtlıyorlar mı?özellikle mutfağa girebiliyor musun.yada tüm bunları tam yapan bir okul var mı ki.Yaaa valla seneye bizde kreşe gidebiliriz ama bende nasıl okul seçip karar verebileceğim bilmiyorum.özellikle yemek konusunda çok katıyım, yani abur cubur yenilen bir okul asla olmaz.tabi eğitim de çok önemli.off ya çok zor.

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler
    Şu ana kadar mutfağa girmem konusunda sorun çıkaran bir okul olmadı.Aslında daha da fazlası var sorduğum bazı yerlerde: ) Çocuğun beslenmesinin ve beslenme ortamının benim için öneminden bahsedip okulu gezdirirken yemekhaneyi de görebilirmiyim, buzdolaplarında ısı takip çizelgeniz varmı,yemkhanenin yemek hazırlama yada saklama bölümünü görebilirmiyim, sağlık müdürlüğünden okul beyaz bayrak aldımı, bu aya aityemek listenizin bir örneğini alabilirmiyim yada geçen aya ait de olabilir, çocukların uyuma alanlarını görebilirmiyim,o olanların havalandırması nasıl?
    İlginçtir, bir devlet anaokulunda bu sorulardan pek çoğunu gerçekleştirmiş buldum.Beyaz bayrak almış olan bir okul
    Gezmeye fırsat buldukça gezeceğim, hayırlısı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,içinize sinen okulların listesini de alsak :)

      Tecrübelerimden hareketle şunları söyleyebilirim: Bütün okullar donanım olarak değişiklik göstermenin dışında nitelik olarak aynı. İş ki çocuğunuza en uygun öğretmeni bulabilmekte. O da şans ne yazık ki.

      Sil
  3. Tam anaokulu seçecekler için doğru bir süreçte uygun ve güzel bir yazı paylaşmışsınız tebrikler...

    YanıtlaSil
  4. teşekkürler sayın Kampet Beğenmeniz beni çok mutlu etti. : )

    YanıtlaSil