26 Nisan 2013 Cuma

Montessori Tat Şişeleri Uyarlaması

montessori tat şişelerinin orjinali
Materyal:Tat Şişeleri Uyarlaması
Amaç:Tat duyusunu geliştirme ve hassaslaştırmaya yöneliktir.
İhtiyaç olan malzemeler: 4 çift şişe, su, kaşık, ekşi, tuz, şeker, su


Duyu geliştirici materyaller Montessori eğitiminin çok önemli bir bölümüdür.Ben burada kızımın tat duyusunu güçlendirmek, gözlem, sınıflama ve ayırt etme yeteneğini desteklemek istedim.
Temel montessori oyuncaklarından biri olan tat şişeleri oyuncağının ev uyarlamasını yaparken dört tane kavanoz hazırladık. Acı tatlı ekşi acı. Acıyı çok çoook seyreltik hazırladık kızımla birlikte. Ama kızım yine de acı olanını kullanmamak istedi. Kavanoz sayısını 3 e düşürdük. 


Dikkat edilmesi gereken şey: 
Kapakların üçü aynı renk (örn.kırmızı), diğer üçü de farklı renk (örn.mavi) olmalıdır.Materyale etiketleme yapılmalıdır (eğitimcinin materyal sunumu yapmadan önce yapması gereken düzenleme).Ben cama yazan kalemle kızımın fark etmeyeceği şekilde üç farklı işaret koydum.(T,E ve Ş şeklinde)


Sonra içine kızımla birlikte  kaşık yardımıyla limon tuzu, şeker  ve tuzu ilave ettik.İyice karıştırdık. Her bir tattan bir çift hazırladık


Sonra kızım sıra ile tadın baktı. Bu ekşi bu tatlı gibi yorumlarda bulunarak rastgele denemelerde bulundu. Yüz ifadeleri söylediği tadı destekliyordu zaten. : )

Montessori tat şişeleri uyarlaması

Sonra gruplama yapmasını istedim. İkişerli ayırdık tatlarına göre kavanozları. Sonra koymuş olduğum işaretlerden doğruluğunu kontrol ettim. Kapaklarını birlikte kapatıp kızımın masasının üstüne koydum. Bu etkinliği çok sevdi. Gün içinde tekrar tadına bakmak istiyorum talebi ile gelip oyunu tekrarladık.
 Daha sonra kızım tuzlu ile tatlıyı ayrı bir kavanozda karıştırdı, tadını beğenmedi. Tuzlu ile ekşiyi karıştırdı. Turşuya benzetti.Bende turşunun nasıl hazırlandığını anlattım ve yakında kızımla turşu hazırlayacağız.
 En güzeli yine ayrı bir kavanozda ekşi ile tatlıyı karıştırdı, Limonata! diye bağırdı.Keşfetti ya limonatayı çok mutlu oldu.

Zevkli, hazırlaması basit ve eğitici bir etkinlik oldu.Tavsiye ederim
Mutlu kalın...


8 yorum:

  1. İlk gez öğrendim tat şişelerini. Uygulamada basit. Eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler. Ben de bir makaleden öğrendim.Çok güzel ve eğlenceli bir aktivite

    YanıtlaSil
  3. kaç aylıkken uygulamıştınız Nihal Hanım bu etkinliği ? Ben de denemek istiyorum ama bilemedim erken mi değil mi...

    YanıtlaSil
  4. 39 aylık iken kızım uyguladım. Oğluma daha erken uygulamayı düşünüyorum. 30 aylık iken deneyeceğim inşallah.

    YanıtlaSil
  5. Ecenaz 31 aylık oldu değil mi. Bence bir deneyin pamuk şekerine. : )

    YanıtlaSil
  6. Evet 31 aylık olduk sayılır. Bence de yarın denemeliyim ben bunu :)) Uygun şişe bulmam lazım ama :)) ya da şimdilik sadece bardak :P teşekkür ederim cesaret verdiğiniz için .. deneyimlerimizi paylaşırız blogda inşallah:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben meyve püresi kavanozları denemiştim ama bardak da iyi fikir bence. İnşşallah sever bu etkinliği, bizimki bayılmıştı bu etkinliğe.

      Sil
  7. Harika bir çalışma. Benim, yeni tatlar denemeyi sevmeyen kızım için deneyebilirim bu oyunu :)

    YanıtlaSil